Zsidó terrorsejtet lepleztek le

Nyilvánosságra lehet hozni: palesztinok elleni támadásokat végrehajtó hatfős zsidó terrorsejtet tartóztatott le a Shin Bet. Többek közöttt Molotov-koktélokat és katonai könnygázt dobtak lakott palesztin házakra az éj leple alatt, tiltakozásul a Duma faluban végrehajtott gyilkosság tetteseinek letartóztatása miatt (melynek során a szülőkön kívül a 18 hónapos Ali Dawabsheh is a lángok martaléka lett). A letartóztatottak között van három rokon, két kiskorú és egy katona, akik elismerték bűnösségüket, és a helyszínen azonosították tetteiket.

Az MTI későbbi jelentése:

Beismerték a palesztinok ellen elkövetett bűntetteiket a Sin Bét izraeli belbiztonsági szervezet fogságában lévő zsidó terroristacsoport tagjai – értesült szerdán a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A palesztinok elleni gyűlölet-bűncselekmények gyanúja miatt hetekkel ezelőtt elfogott hat ciszjordániai telepes fiatal bevallotta, hogy Rámalláh környékén autókat gyújtott fel, továbbá palesztin házakra dobott Molotov-koktélt és könnygázgránátot.

Az őrizetbe vettek egyike huszonkét éves, ketten-ketten húsz és tizenhét évesek, és van köztük egy tizenhat éves fiatal is. A csoportból hárman testvérek, és egyikük katona.
Az ügy központi szereplője egy tizenhét gyermekes család Nahliel telepesfaluban, a három elfogott testvér apja a falu szélsőségesen jobboldali nézeteiről ismert rabbija.

A nyomozás eredményei szerint a csoport hosszú időn át tevékenykedett: 2014-ben felgyújtottak egy palesztin autót, 2015-ben bottal ütlegeltek és könnygázsprayt fújtak egy palesztinra, tavaly év végén pedig egy palesztin faluban gyújtóbombát, egy másikban pedig könnygázgránátot dobtak palesztin lakóépületekre.

A vádlottak ügyvédjei tiltakoztak az izraeli médiában, mert a nyomozás során megtagadták a gyanúsítottaktól a találkozást jogi képviselőikkel, a Sin Bét viszont hangsúlyozta, hogy a beismerések kicsikarásához nem alkalmazott erőszakot a terrorcsoport tagjaival szemben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.