Megszólaltak a szirénák

Egész Izraelben megszólaltak a légoltalmi szirénák, Jeruzsálemben pedig a Saul fia Oscar-díjas magyar alkotás vetítésével kezdődött az idei holokauszt-emléknap.

Országszerte megszólaltak a szirénák Izraelben a minden évben szokásos holokauszt-napi megemlékezés keretében szerdán. Az egyperces néma megemlékezés keretében reggel 10-kor leálltak az autók a legforgalmasabb utakon is, majd megszólaltak az egész ország területén működő légoltalmi szirénák. Az emberek kiszálltak a kocsiból, és egy percig lehajtott fejjel álltak, majd a szirénák elhalkultával mindenki visszaszállt az autókba.

Az országban 1953 óta minden évben megemlékeznek a holokauszt (héberül: soá) 6 millió zsidó és 5 millió nem zsidó áldozatára. Az idei emléknap egyik főrendezvényén a jeruzsálemi Jad Vasem múzeumban a Saul fia vetítésével kezdődött a megemlékezések programsorozata. A zsidó államban egy másik alkalommal is megszólalnak minden évben a szirénák, akkor az elesett katonákra emlékeznek, de később a fokozódó terrortámadások idején ezt kiterjesztették a támadásokban meggyilkolt civil áldozatokra is.

HVG

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.