Az elesett katonákra és a terror áldozataira emlékeznek Izraelben

Az elesett izraeli katonákra és a terror áldozataira emlékeznek Izraelben, kedden megkezdődtek a tiszteletadással kapcsolatos programok, szertartások.

“Nem adjuk fel a reményt, hogy megbékéljünk ellenségeinkkel, de először magunkkal kell megbékélnünk”- mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedden délután, az Izrael-szerte folyó megemlékezések és gyászszertartások kezdetén egy jeruzsálemi katonai emlékhelyen.

“Ez a nemzeti megbékélés sorsközösségünkből ered, nincs mélyebb és nemesebb kifejezője ennek a sorsközösségnek a mai napnál, amikor hősies fiaink és lányaink előtt tisztelgünk, akik azért estek el, hogy hazánkban élhessünk”- tette hozzá a kormányfő. Megemlékezett saját családi gyászáról is, az Entebbe hadműveletben 1976-ban megölt bátyja, Jonatán Netanjahu haláláról.

“Fiaink és lányaink magasztosabb küldetése Izrael fenntartása, jövőjének biztosítása. Ez a különbség egy leigázott, megvert, üldözött és idegeneknek kiszolgáltatott nép – amilyen voltunk – és egy hazája földjén élő, sorsát irányító nép között” – jelentette ki Netanjahu.

Este nyolckor a múlt heti holokauszt-naphoz hasonlóan megszólaltak a szirénák, egy percre leállt az élet Izraelben, és a Siratófalnál tartott hivatalos állami ünnepségen meggyújtották az emlékezés lángját.

Napjainkig huszonháromezer négyszáznegyvenhét palesztinai zsidó, illetve izraeli esett el a háborúkban vagy vesztette életét a terror és az erőszakhullámok következtében – közölte kedden a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A számlálást 1860-tól kezdik, a zsidó közösség első csoportos kiköltözésétől a jeruzsálemi óváros falai közül.  A tavalyi emlékezés napja óta hatvannyolccal nőtt az elesett katonák és harminceggyel a megölt civilek száma.

A több mint húszezer halott közül kétezer ötszázhetvenhatan civil áldozatok voltak, a többiek egyenruhában, a katonai vagy biztonsági szervezetek tagjaként, illetve az állam kikiáltása előtt a titokban szervezett zsidó katonai egységekben vagy a brit hadsereg Zsidó Brigádja tagjaként vesztették életüket.

Szerdán délelőtt ismét szirénaszóval és csendes főhajtással emlékeznek az elesettekre, akárcsak az ország összes katonai temetőjében és Jeruzsálemben a Herzl -hegyi katonai temetőben az állami és a katonai vezetők jelenlétében.

A gyásznap végeztével szerda este örömünnep kezdődik Izrael héber naptár szerinti kikiáltásának hatvannyolcadik évfordulóján, amit afféle nagy közös születésnapként az egész országban koncertekkel, társasági összejövetelekkel, házibulikkal ünnepelnek.

Shiri Zsuzsa – MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.