Nagy sikere volt a debrecenieknek a Tel-Avivi Magyar Napokon

Debrecen Tel Aviv-ban az idei Magyar Napokon

Debrecen város delegációja izraeli látogatáson vett rész Komolay Szabolcs alpolgármester és Horovitz Tamás DZSH elnök vezetésével. Velük utazott a Debrecen TV stábja is, akik Debrecenből, illetve Magyarországról elszármazott holokauszt túlélőkkel készítettek interjút.

A Tel-Avivban megrendezett, két napos „Magyar Napok” programsorozaton a Debreceni Népiegyüttes lépett fel igen nagy sikerrel. Nagyon sok régi Magyarországról és Debrecenből elszármazott ismerőssel és baráttal tudtak találkozni, akik nagy örömmel fogadták a debreceniek jelenlétét. A zenei és kulturális programok mellett a szervezők magyar ételeket kínáltak, melyek nagyon gyorsan elfogytak. A rendezvényen két nap alatt több mint tízezer látogató vett részt.

A Magyar Napokat követően a küldöttség Rishon LeZionba utazott, Debrecen testvérvárosának meghívására, ahol az Elesett Katonák Emlékházában koszorút helyeztek el. Rishoni tartózkodásuk alatt tovább erősítették a két város közötti együttműködést turisztika, művészet és oktatás terén. Megállapodtak abban, hogy próbálják növelni a Debrecenben tanuló izraeli diákok számán úgy a Debreceni Egyetem orvosi karán, mint az egyetem más karain is.

Este a rishoni kultúrközpont zsúfolásig megtelt koncerttermében adott műsort a Debreceni Népiegyüttes és zenekara. A nagy sikert mutatja az is, hogy a program után rögtönzött táncház alakult ki, ahol nézők és fellépők jó hangulatban folytatták közösen a táncot.

Az út során a küldöttség találkozott olyan Izraelben élő magyarokkal, illetve olyan társaságok képviselőivel, akik turisztikában érdekeltek és nagy lehetőséget látnak abban, hogy az Izraelből idelátogató turisták még jobban és még többen megismerhessék a vidéki régió zsidóságának múltját és jelenét. Érezhetően és láthatóan nagy igény van arra, egy az eddigieknél sokkal hatékonyabb és szervezettebb turisztikai háttérre a Magyarországra utazók számára. Felmerült egy Kelet-Magyarországi Turisztikai Központ létrehozása Debrecenben, hisz a Debreceni Zsidó Hitközség rendelkezik minden olyan feltétellel és lehetőséggel, mely fontos lehet az idelátogató izraeliek számára.

Működik a kóser konyha, a mikve és biztosított a mindennapos imádkozás. az út során szerzett tapasztalatok egyértelműen alátámasztják, hogy sok a tennivaló a turisztikai rendszer fejlesztése terén, hogy különböző programcsomagokat, alternatívákat tudjanak biztosítani a turisták számára. Debrecenben mind a város, mind a hitközség rendelkezik az ennek megfelelő lehetőséggel és infrastruktúrával.

zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.