A ti felelősségetek

Michal Aharoni Maarivban megjelent írása okkal lett nagyon gyorsan virális a neten. A cikk okosan bírálja az izraeli szülőket, az oktatást és különösen az oktatás hiányát.

Ne az oktatási rendszert hibáztassátok! Egyetlen tanár sem hibás abban, hogy a gyerek hosszú órákat tölt a neten, vagy bambul a tv előtt. Egyetlen tanár sem tudja ellenőrizni, hogy mit kezd a szabadidejével a csemetétek. Ez a ti feladatotok. Ti vagytok a szülei.

Ne hibáztassátok a szociális juttatások megnyirbálását! Egyetlen gyerek sem fog több könyvet olvasni attól, hogy a szülei kétszer annyi családi pótlékot kapnak. Egyetlen társadalombiztosítási hivatalnok sem fogja a gyereketeket könyvtárba vinni. Ez a ti feladotok. Ti vagytok a szülei. A rendőrséget se hibáztassátok! Egyetlen rendőr sem fog beugrani hozzátok, hogy ellenőrizze, mit szív a gyerek a tüdejére a haverokkal. Egyetlen rendőr sem fogja mélyreható beszélgetéssel meggyőzni a gyereketeket, hogy a boldogság eléréséhez nem a drogokon és az alkoholon keresztül vezet az út. Ez a ti feladotok. Ti vagytok a szülei.

Könnyű a hatóságokat hibáztatni. “A rendszerek összeomlanak, nincs vezetés, mindenki korrupt és közönyös. Ők a felelősök: a tanárok, az igazgató, a politikusok, a miniszterelnök, a felső vezetés, a multik.” Könnyű nem nézni a tükörbe. Nehéz szülőnek lenni. A rohanás a pénz után, az alacsony életszínvonal és a gyerekek koraérettsége a szülők életét mindennapi kemény küzdelemmé változtatták.

De gyermeket hozni a világra nem kötelesség, hanem jog. Aki nem tud ezzel a joggal megfelelően élni, jobb, ha nem szül gyereket. A gyereknek olyan szülőre van szüksége, aki foglalkozik vele és elérhető. Nem távirányítású szülő, nem pénzautomata, nem olyan valaki, aki elbeszél a feje fölött, nem valaki, aki a tanárt pillanatok alatt helyre tudja tenni, csak éppen a gyerekét képtelen.

Meg lehet venni egy egész játékboltot a gyereknek, de ettől még nem lesz boldog. El lehet vele menni a város legjobb éttermébe, de ettől sem lesz boldogabb. Továbbra is idegenek barátságát fogja keresni a fészbukon, mert fogalma sincs, hogy mi az igazi barátság. Senki sem magyarázta el neki, hogy nem az a barát, aki minden szösszenetét automatikusan lájkolja. És ő továbbra is mindenféle kémiai anyagot fog az orrába szippantani, mert még senki sem lélegezte be vele az eső utáni erdő illatát.

Továbbra is rettegni fog a kudarctól, mert a szülei sikereket várnak el tőle, és még senki nem adta meg neki azt az érzést, hogy az otthon az a hely, ahová a kudarcok után menekülhetünk. Amikor egy elektromos készüléket vásárolsz, kapsz hozzá használati utasítást is, ám amikor gyermeked születik, csak egy bömbölő csomagot. No meg egy új címet: “Szülő”. És rengeteg felelősséget. A sajátodat.

izraelinfo a ti felelossegetek

forrás: Maariv

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.