Megegyeztek a koalíciós pártok a biztonsági kabinet reformjáról

Megoldódott az izraeli kormánykoalíción belül kialakult válság: Naftali Bennet izraeli oktatási miniszter, a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt vezetője egyezségre jutott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel a biztonsági kabinet reformjáról, így a százhúsz tagú izraeli parlamentben (kneszet) hétfőn szavazhatnak a kormány bővítéséről – jelentette az izraeli rádió.

Netanjahu és Bennet olyan kompromisszumos átmeneti megoldásról egyezett meg, amely szerint a hadsereget érintő kérdésekben egyelőre a nemzetbiztonsági tanács vezetője vagy annak helyettese fogja naprakész információkkal ellátni a kormány tagjait, amíg meg nem születnek a reformról döntő bizottság végleges javaslatai.

Bennet eredetileg azt követelte, hogy a tízfős biztonsági kabinet minden egyes tagja mellé nevezzenek ki egy katonai attasét, aki naprakész információkkal látja el őket, látogatásokat szervez számukra a hadseregben és a katonai övezetekben, valamint megkönnyíti a hozzáférést a bizalmas információkhoz.

Az oktatási tárca vezetője korábban koalíciós válságot okozott kijelentésével, miszerint a keményvonalas kijelentéseiről ismert Avigdor Liberman vezette Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártnak a kormányhoz való csatlakozása ellen fog szavazni, ha nem fogadják el követelését.

Az egyezmény megszületése nyomán egynapos halasztással hétfő délelőtt a kormány, délután pedig a kneszet szavazhat a Jiszráél Béténu párt kormánykoalícióba lépéséről, és ennek keretében Avigdor Liberman védelmi, Szofa Landver bevándorlásügyi miniszteri kinevezéséről.

Liberman pártjának csatlakozásával a koalíció 66 fős többséggel fog rendelkezni a kneszetben, és a biztos többség birtokában hamarosan voksolhatnak a kétéves költségvetési tervről.

A két évre szóló büdzsé a szokásosnál hosszabb politikai nyugalmat ígér Netanjahunak, és meghosszabbíthatja a kormányzati stabilitást, ugyanis Izraelben általában az évente szokásos költségvetési viták okozzák a legnagyobb koalíciós válságokat vagy akár a kormányok bukását.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.