Nanotechnológiai Központ Izraelben

A tervezett Nanotechnológiai Központ Tel-Avivban - építész: Michel Rémon

2015 őszén nemzetközi ötletpályázatot írtak ki Tel Aviv egyetemén egy új nanotechnológiai központ tervezésére. A többfordulós verseny nyertes koncepcióját a kutatóközpontjairól híres francia Atelier d’Architecture Michel Rémon építész iroda tervezte és várhatóan 2020-ra készül el.

A Nanotudomány és Nanotechnológia Központjának otthont adó új épület ötletpályázatán három finalistát nevezett meg a zsűri, közülük az egyetem választotta ki a nyertest. Michel Rémon csapatán kívül az angliai Jestico+Whiles Associates illetve az izraeli és svájci Zarhy+Pez építész iroda volt versenyben.

Mivel a kiíró számára az építészet és a művészet egyaránt fontos, ezért céljuk egy olyan terv kiválasztása volt, amely koncepciójában a központ az épületek, a parkosítás, a környezeti tervezés és szobrok ökoszisztémájaként épülhet meg. Éppen ezért esett az egyetem választása Michel Rémon pályázatára, amely a leginkább illeszkedik a hely környezetéhez és az egyetem hitvallásához. Emellett ez a koncepció reflektál a tudomány, technológia és innováció gyors fejlődésére is, amely rendkívül fontos mind az új központnak, mind a kampusz szellemiségének is.

A Tel Aviv-i Egyetem projekthez készült tervek szerint egy vertikális vonalakból álló héjazat borítja majd a háromemeletes épületet. Ez a szerkezet lehetővé teszi a természetes fény általi vezérlést és a külső-belső arányokat is kiegyenlíti. Sőt, az épületen vizuális értelemben nem lesznek sem ajtók, sem ablakok. Az energiatakarékosság jegyében a cég egy speciális üveg használatát javasolta, amely képes a napenergia és a természetes szellőzés optimalizálására. Ezenkívül napelemek telepítését és egy esőgyüjtő rendszer létesítését is javasolták a tervezők, ezzel is erősítve az energiatudatosság elvét.

Az új laboratórium több mint 120 tudós és mérnök munkahelyeként szolgál majd. A koncepció szerint az épületben található 12 kutatólabort (fizika, biofizika, hálózati mérnök, molekuláris elektronikai, stb.) 3 szinten osztják el, de emellett irodák és közösségi terek is helyet kapnak majd itt. A projekt különlegessége a rendkívül magas követelményeket támasztó tervezési stratégia. Egyes laboratóriumoknál szükséges a teljes tervezési pontosság, a konstrukciós hibák nem haladhatják meg a 100 négyzetméternkénti 1 millimétert.

- Hirdetés -

Építészfórum

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.