Natalie Portman, „a zsidók királynője”

Natalie Portman

A Forward nevezte poénból „a zsidók királynőjének” és akárhogy is, ez azért jelent valamit: az Oscar-díjas színésznő, izraeli békeaktivista, zöldmozgalmár, a harmadik világ nyomorúságának enyhítője tegnap lett 35 éves.

Jeruzsálemben születik, kisgyerek, amikor családja az Egyesült Államokba költözik: izraeli-amerikai kettős állampolgár, de, mint mondja, a szíve keleten, Jeruzsálemben van.

Ősei askenázi, kelet és közép-európai zsidók Oroszországból, Lengyelországból, Ausztriából, egyik román eredetű nagymamája pedig az angol titkosszolgálatnak dolgozott a második világháború alatt.

Négy éves korától tanul balettozni, színészi karrierje már 13 éves korában elindul a Leon, a profi című filmben, nem sokkal később egy Woody Allen-moziba is beszáll (Varázsige: I love you) és feltűnik Tim Burton scifi-komédiájában, a Támad a Marsban is.

Még középiskolás, amikor a Star Wars eredettrilógiájának első részében, a Baljós árnyakban Padmé Amidalát, Luke Skywalker és Leia hercegnő édesanyját játssza, a bemutatót viszont kihagyja, mert készül az érettségijére. A Harvardon végez pszichológusként, még szaktanulmányokat is publikál és azt nyilatkozza, hogy nem érdekli, ha tanulmányai tönkreteszik filmes karrierjét: „inkább okos akarok lenni, mint filmsztár”. A színházra, konkrétan Csehov Sirályában Nyina szerepére azért szán egy kis időt a Star Wars filmek mellett is. El ne felejtsük: kamaszkorában eljátssza Anne Frankot is a Broadwayn.

- Hirdetés -

A Golden Globe-díjra azonban egészen 23 éves koráig várnia kell, a Closer-ben nyújtott teljesítményéért kapja meg, ami igazságtalanság, mert már 19 évesen jelölték. Az Oscarra azonban – az ész megáll – még ekkor is hiába terjesztik fel.

Milos Forman ugyan egyetlen szerepében sem látja, de azért mégis komoly szerepet ad neki Goya kísértetei című munkájában, mert úgy találja, hogy olyan, mint egy Goya-festmény.

A 2010-es pszichothriller, a Fekete hattyú már behozta az Oscart és kárpótlásul (mi tartott ennyi ideig?) még egy újabb Golden Globe-ot is. Mindezt megelőzően Bart Simpson barátnőjének is kölcsönözhette a hangját a Simpson-család egy epizódjában, vagyis 30 éves korára végleg beérkezett.

Rendezőként első nagyjátékfilmje Amosz Oz csodálatos életrajzi regénye, a Szeretetről, Sötétségről adaptációja volt: ő játszotta benne Oz édesanyját is, természetesen Jeruzsálemben forgatták.

Portman számos fontos ügy mellett kötelezte el magát: a harmadik világ nyomorúságának enyhítéséért kampányolt elsősorban: szeretné lehetővé tenni, hogy a fejlődő országokban élő nőknek lehetősége legyen vállalkozni, kezükbe venni a sorsukat. Gyerekkorától fogva környezet és állatvédő, ebből kifolyólag vegán is: nem csak húst nem eszik, de semmilyen állati eredetű ételt sem.

Igyekszik rábeszélni a fiatal lányokat, hogy válasszanak tudományos pályát (ő is belekóstolt), teljesítsék ki a társadalmi egyenlőséget: támogatta, hogy az USA minden tagállamában legális legyen a melegházasság. Tagja továbbá egy az izraeli-palesztin békemegállapodásért dolgozó civil szervezetnek is.

Netanjahu miniszterelnök legutóbbi újraválasztása ugyan elkeserítette, de hozzátette, hogy ez nem befolyásolja hazájához fűződő lojalitását. Izraelben forgatott, amikor elindult egy kezdeményezés a szíriai menekültek megsegítésére és ő rögtön csatlakozott.

Egyik legemlékezetesebb nyilatkozatában szólt arról is, hogy a holokauszt emlékezetének az emberi szenvedés iránti együttérzést kell fokoznia és nem szabad a zsidó áldozati tudat, önigazolás és önfelmentés eszközévé válnia, noha szerinte vannak erre utaló jelek: megdöbbentette, amikor azzal szembesült, hogy míg ő az iskolában csak a holokausztról tanult, Ruandában „modern népirtás” folyt, sok százezer embert mészároltak le a származása miatt.

Gyermeke 2011-ben született meg, zsidó szertartás szerint házasodott meg férjével, Benjamin Millepied balettáncossal és koreográfussal Kaliforniában.

Nemsokára újra zsidó szerepben láthatjuk viszont: a Legfelsőbb Bíróságba bekerült első zsidó nőt, az Amerikában roppant népszerű liberális főbírót, Ruth Bader Ginsburgot fogja játszani. .

„Mindig mondom az ügynökömnek, milyen szerencsés vagyok, hogy az alacsony zsidó nők annyi érdekes dolgot csináltak. Jó sok híres, apró, sötét hajú zsidóasszony van és szerencsére pont én vagyok a kicsi, sötét hajú színésznő” – viccelődött egy interjúban.

Pedig nincs ebben semmi vicc. Bizony, hogy nagy szerencse ez: Natalie Portman mindannyiunk közös, 35 éves szerencséje.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMazsihisz