Nem támadás, védelem: a drón-őrség

Izraelben immár évek óta hadrendben áll a Vaskupola (Kipát bárzel, כיפת ברזל) ellenséges rakéták kivédésére, a lézeres-radaros védelem támadó repülők ellen, és legújabban: drón-elhárító rendszer pilóta nélküli automata repülők, vagyis drónok felderítésére és megzavarására.

Az utóbbi évtizedben futott fel a kezdetben miniatűr, játékszer-nagyságú, majd egyre nagyobb méretű és ütőképesebb pilóta nélküli repülőgépek, a drónok alkalmazása.

(Aki Izraelben hallgat-néz híreket, netán héber újságot olvas: a kisméretű drónmázlát – מזל”ט – ami a mátosz záir lölo tájász – מטוס זעיר ללא טייס – rövidítése, szó szerint “apró repülőgép pilóta nélkül”. A nagyobbaknál elmarad az “apró”, ezeket málát-nak – מל”ט – nevezik.

Nos, Izrael légiipara úttörő ezeknek a fejlesztésében, amelyek nem csak harcászatban, de a polgári életben is használhatók, például csomagküldésben, vagy olyan helyszín megközelítésében vagy fényképezésében, ahol lehetőség szerint kímélni kell az emberéletet, például erdőtűz lokalizálásánál, vagy kiömlött vegyi anyag semlegesítésénél.

A drónok ipari kémkedésre is felhasználhatók. Itt nem a lelövés, hanem a gép optikai és adó-vevő rendszerének a megzavarása a cél.

Ám odaátról is küldtek már drónokat, nem is egyet. A Hezbollah Libanonból röptetett át drónokat, kémkedési céllal, video-felvevővel felszerelve.

A Hamasz is “drónolt” már Gázából, de afféle amatőr szerkentyűket, bizonyítás céljából: lám, ők már ilyet is elő tudnak állítani.

Az igazi veszély azonban a nagyobb, pusztító szándékú drónok küldésében rejlik. Ma az ilyen automata repülőket akár százkilós bombákkal is fel lehet szerelni, és pontosan célra lehet irányítani. Ez pedig lehet egy katonai vagy polgári repülőtér, levegőben szálló utasszállító, ünnepi tömegrendezvény, vagy sportesemény.

A Táászájá Ávirit, az Izraeli Légiipari Művek és az Elta vállalat már a jövőbeli kihívásokon dolgozik. Műholdak, radar-megfigyelő rendszerek vizslatják fáradhatatlanul Izrael egét éjjel és nappal, szombaton és ünnepnap. Az elhárító rakéták pedig készen állnak, ha az ellenség a határon túlról, vagy nagy magasságból vetne be ilyen technikát.

Ha “odaát” felfogják, hogy egyszerűentámadhatatlanok vagyunk – akkor már csak “idebent”, a palesztin arab néppel közös országban való együttélés problémáját kell megoldani…

Halmos László / Ynet