Al-Dzsazíra: Izrael beszüntette Ciszjordánia vízellátását

Izrael állami vízszolgáltatója, a Mekorot több ciszjordániai területen elzárta a vízellátást biztosító vezetékeket, több tízezer palesztint érint a – később indokolt – intézkedés, jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

A hírtelevízió közlése szerint a Jeruzsálemtől északra fekvő ciszjordániai Dzsenín és Náblusz helyhatósági területeken, valamint Szalfit városban és környékén szűnt meg a vízellátás.

Ajman Rabi, a Palesztin Víztani Csoport nevű civil szervezet igazgatója az al-Dzsazírának nyilatkozva kifejtette, hogy sok terület rászorul az izraeli vízellátásra, nincs választási lehetősége. Elmondta, hogy bizonyos helyeken több mint 40 napja nincs víz. Az érintett területeken élő emberek vízszállító teherautókról vásárolnak vizet vagy más megoldást keresnek, például a közelben lévő forrásokhoz mennek vízért – mondta. Rámutatott, hogy ez nemcsak a növénygazdálkodásnak árt, hanem egészségügyi problémákat is okozhat.

Hozzátette: az érintett családok napi 2, 3, vagy 10 liter vízen élnek, egyes területeken pedig már kénytelenek adagolni a vizet a lakosságnak.
A több mint 40 ezer lakosú Dzsenín város vezetése közölte, vízkészletei a felére csökkentek.

A pánarab hírtelevízió megjegyezte, hogy az izraeli vízszolgáltató lépése miatt több ezer ember maradt biztonságos ivóvíz nélkül a muzulmán böjti időszak, a ramadán idején.
A Mekorot nem reagált az al-Dzsazíra megkeresésére.

Az ENSZ szerint legalább napi 7,5 liter vízre van szüksége egy átlagos embernek átlagos körülmények között, de az észak-ciszjordániai palesztin területeken, ahol a hőmérséklet a nyári időszakban meghaladja a 35 Celsius fokot, a minimum vízszükséglet jóval nagyobb – fejtegette az al-Dzsazíra.

A pánarab hírtelevízió hozzátette, az izraeliek – köztük a telepesek is – átlagosan napi 350 liter vizet fogyasztanak fejenként, miközben a Ciszjordániában élő palesztinoknál ez a mennyiség napi 60 liter.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.