Brazília már sajnálja, hogy támogatta az Izrael-ellenes határozatot

Jose Serra brazil külügyminiszter sajnálatát fejezte ki, hogy országa támogatott egy ENSZ-határozatot, amely tagadja a zsidó nép és a Templom-hegy történelmi kapcsolatát, és ígéretet tett, hogy a jövőben harcolni fog az Izrael-ellenes állásfoglalások ellen.

Áprilisban az UNESCO elfogadott egy állásfoglalást, amely 33 szavazattal, hat ellenében és 17 tartózkodás mellett figyelmen kívül hagyja a Templomhegy és a Nyugati Fal történelmi kapcsolatát a zsidósággal. A határozat kizárólag muszlim nevekkel (Al-Aksza mecset, Haram al-Sharif) utal a Templomhegy területeire. Az állásfoglalás a Sirató fal környékét is annak muszlim nevén, Al-Buraq térként említi.

A Times of Israel (TOI) szerint Brazília ügyvezető külügyminisztere, Jose Serra elismerte, hogy a határozat szövege igencsak kiegyensúlyozatlan.

A TOI egy sajtóközleményben számolt be arról, hogy a brazil külügyminisztérium jelezte: a múlt havi határozathozatalban megpróbálta „az eredeti javaslat feltételeit árnyalni”, de miután ez nem sikerült, végül mellette szavazott.

„Azonban az a tény, hogy a határozat nem tesz kifejezett utalást a zsidó nép Jeruzsálemhez fűződő történelmi kötelékeire – különösen a judaizmus legszentebb helyére, a Nyugati Falra – egy olyan hiba, amitől a szöveg részleges és kiegyensúlyozatlan”

– fogalmazott a külügyminisztérium.

„Brazíliaváros megismétli, hogy e kötelékek és a három vallás – a kereszténység, az iszlám és a judaizmus – híveinek a Jeruzsálem óvárosában található szent helyekhez való szabad hozzáféréséből fakadó saját kedvező helyzetének teljes elismerése mellett támogatja az Izrael és Jordánia között meglévő, a város közigazgatását érintő megállapodásokat” – áll a nyilatkozatban.

A brazil kormány ígéretet tett, hogy felülvizsgálja a szavazást, ha a határozatban kimutatott hiányosságokat az UNESCO a téma jövőbeli értékelése során nem korrigálja. Franciaország szintén visszavonta a határozat támogatását.

A hat muzulmán ország részéről benyújtott határozatra való szavazás után Izrael élesen reagált, míg Benjamin Netanjahu miniszterelnök felkérte az ENSZ tisztviselőit, hogy vegyenek részt egy a zsidó emberek és Jeruzsálem ezeréves történelmi kötődéséről szóló előadáson.

atv.hu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.