Liberális győzelem a mikveháború legújabb csatájában

Mikve - "Hagyjatok nyugodtan elmerülni!"

Ezentúl nem kötelező a felügyelőnő a mikvében!

Egy vallásos nőkből álló csoport három éves küzdelme ért véget a legfelsőbb bíróságon, ahol az állam képviselői szerdán bejelentették: a nők ezentúl saját maguk, autonóm módon, vagyis felügyelőnők nélkül is megmerítkezhetnek a mikvékben.

A bagac, a legfelsőbb bíróság és az állam döntött, de az ortodox rabbinátus közölte, hogy véleményük ebben az ügyben sem változott, mindezt csak rájuk kényszerítették az állami szervek…

A „Hagyjatok nyugodtan elmerülni” nevű mozgalom képviseletében az “Itim” szervezet fordult a bagachoz a felügyelőnők nélküli mikvékért, mert a vallásos nők ezen csoportja sértőnek tartotta a felügyelőnők magánügyeikben turkáló kérdéseit, főként mivel a Halacha, a zsidó jog egyáltalán nem követeli meg az ellenőrző személyzet jelenlétét a rituális fürdőkben.

Több éve harcolnak, s régebben már elértek egy a magánéletben vájkáló kérdéseket tiltó rendeletet. Azonban ez nem volt elég, mert nem sokat ért, ha egyszer ott volt a sok éves gyakorlat.

A hagyományőrző és vallásos nőknek – ha éppen nem állapotosak – havonta el kell látogatniuk egy mikvébe. Évek óta folyik a mikveháború az Izraelben egyre nagyobb teret nyerő nem ortodox vallási irányzatok és a hivatalos ortodox állami rabbinátus között, mert a reform és a konzervatív zsinagógák hívei saját irányzatuknak megfelelően kívánják használni a közpénzekből épített mikvéket.

Izraelben elvileg minden hivatalosan, vagyis az állami rabbinátuson házasodó nőnek legalább életében egyszer, esküvője előtt kötelező elmennie a mikvébe – de persze van kiskapu ez alól is: akadnak olyan ortodox rabbik, akik szemet hunynak, ha ez nem történik meg. Errefelé a mikve igen népszerűtlen intézmény a nem vallásos, de olykor még a vallásos nők körében is – jelentős részben éppen a magánszférába behatoló felügyelőnők miatt.

Izraelinfo.com – ha tetszett a hír, oszd meg mással is!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.