Csodálatos Csokis Keksz

Csábító csokis keksz
Csokis pöffeteg - fotó: Szabó Orsolya

Kezdjük a hetet valami igazán csodálatos, édes, csábító csokis keksszel!

Mostanában sokszor készítem ezt a szuper ínyencséget, hívhatjuk még csokis pöffetegnek is – úgy is finom. A net tele van rengeteg hasonló recepttel, most leírom azt, ami nekem végül bevállt, a legtöbb még ennél is több cukrot tartalmaz, ami szerintem minden szempontból túlzás.

Mint a legtöbb receptnél, ennél is a legfontosabb a jó alapanyag, csak nagyon jó minőségű, legalább 60%-os kakaó tartalmú étcsokit használjunk, és jó minőségű holland kakaóport, különben borzasztóan kilapulnak, és nem lesz szép repedezett sem.
Vigyázat: a keksz esetleg függőséget okozhat!!! 🙂

Hozzávalók:
(~48 db-hoz)

  • 300 gramm étcsokoládé
  • 160 gramm vaj
  • 200 gramm porcukor
  • 240 gramm liszt
  • 60 gramm kakaópor
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 4 ek. tej

A hempergetéshez:

  • 100 gr. porcukor, 100 gr kristálycukor

Elkészítés:

A csokit vízgőz felett megolvasztom vagy  még egyszerűbb mikróban (egy percre állítom, majd kiveszem átkeverem, majd még fél percig melegítem, újra átkeverem) és félre teszem.

A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral robotgépben habosra keverem, majd hozzáadom a két tojást és tovább keverem. Egy másik edényben összekeverem a száraz hozzávalókat, a lisztet, kakót, sütőport, sót, és félre teszem.

A langyosra hűlt csokit hozzáadom a vajas masszához, majd apránként belekeverem a lisztes keveréket, amíg egynemű masszát nem kapok. Ezután a még lágy tésztát két órára hűtőbe teszem. Ha lejárt a két óra, a sütőt előmelegítem 180 fokra. A már kemény masszából kis golyókat formázok (egy golyó kb 24 gr) és meghempergetem először kristálycukorban, aztán jó vastagon a porcukorban, ettől lesz gyönyörű repedezett a külseje. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom. Fontos, hogy hagyjunk bőven helyett a kekszeknek mert nőni fognak, sőt szét is terülnek picit. 14-15 percig sütöm, vigyázzunk, ne száradjanka ki a sütik. Az a jó, ha amikor kiszedjük, még puha a kekszünk. A végeredmény kívül kicsit kemény de belül krémes:  édes, csokoládés álom.

Az egyetlen hibája, hogy soha nem lehet eleget sütni belőle!

Csokis pöffeteg
Csokis keksz – fotó: Szabó Orsolya

megosztas banner

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.