Úton a demoktatúra felé?

Berendelte az izraeli katonai rádió parancsnokát, Jaron Dekelt Avigdor Liberman védelmi miniszter, hogy magyarázatot követeljen egy palesztin költőről, Mahmúd Darvisról közvetített műsor miatt – jelentette szerdán az izraeli sajtó.

A kedd este elhangzott műsorban egy palesztin szakértő közreműködésével ismertették a költő életművét, aki többek közt a palesztinok által használt terminológiával “nakbának”, vagyis katasztrófának nevezte Izrael állam megalakulását és palesztin szemszögből mutatta be izraeli beszélgetőtársának a palesztinok nemzeti költőjének tartott Darvis költészetét és világképét.

“Darvis a cionizmus ellen írt szövegeket, s ezek a mai napig táptalajként szolgálnak az Izrael-ellenes terrorhoz” – indokolta Liberman titkársága a rádió vezetőjének csütörtökre tervezett meghallgatását a Háárec című lapnak nyilatkozva.

mahmud darvis
Mahmúd Darvis palesztin költő – fotó: Nir Kafri

Liberman lépését élesen bírálta a jobboldali Likud párthoz tartozó hivatali elődje, Móse Jaalon, valamint a szociáldemokrata Munkapárt is. Jaalon szerdán egy konferencián úgy fogalmazott: “Embereket elhallgattatni és meneszteni, ez történt velünk”. “Nem ritkán ez történt velünk az elmúlt évben” – tette hozzá, egyben saját, a védelmi miniszteri tárca éléről való távozására is utalva. Jaalon a lemondása előtt bírálta, hogy a Likud bevonja a kormánykoalícióba a Liberman vezette Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű jobboldali nacionalista pártot.

Seli Jahimovics, a Munkapárt egyik vezetője, volt újságíró “felháborítónak és szégyenletesnek”, és “fasiszta rendszerekre jellemző cselekedetnek” nevezte a rádió vezetőjének berendelését. “Sötétség borult az izraeli demokráciára. Nem lehet másképp jellemezni ezt a tettet, mint a fasiszta rendszerekre jellemző cselekedetet, melynek célja a félelem elhintése a hivatalt viselő emberek körében” – vélekedett Jahimovics.

A védelmi miniszter haragját kiváltó palesztin költő, Mahmúd Darvis a Galileai-hegység nyugati részének egyik falujában született 1941-ben, ahonnan családjával Izrael függetlenségi háborújában, 1948-ben elmenekülni kényszerült.

Előbb egy évig Libanonban éltek, majd visszatértek Izraelbe és Haifán laktak, ahol Darvis csatlakozott a kommunista párthoz. 1970-től a Szovjetunióban folytatta tanulmányait és 1973-ban csatlakozott a Palesztinai Felszabadítási Szervezethez. Moszkvából visszatért a Közel-Keletre, előbb Libanonban, majd Egyiptomban telepedett le. Az Izrael és a palesztinok között létrejött, úgynevezett oslói egyezmény megkötése után Darvis a ciszjordániai Rámalláhba költözött, és ott hunyt el 2008-ban.Shiri Zsuzsa – MTI