Sábeszi ajánlat: Mediterrán csirke

Mediterrán csirke - fotó: Szabó Balázs

Kevés húst eszem ebben a melegben, de ez az étel állandó szereplő nyáron, amikor mégis megkívánok valami húsosat. A receptet Szellem a Fazékban blogján találtam, azóta sokat készítem – kisebb módosításokkal – ezt az isteni nyárias, lágyan szaftos csirkét.

A csirkemáj, az olíva bogyók és a koktél paradicsom mennyei szaftot képeznek az illatos fehérborral. Itt Izraelben én sokszínű pici paradicsomokból készítem, és többféle olajbogyóval: így még színesebb lesz a végeredmény. Arról már nem is szólva, hogy olyan finom, hogy a garantáltan tiszta edényeket már mosogatni se nagyon kell. Ha esetleg maradna másnapra – kizárt – akkor hidegen is isteni, kenyérrel tunkolva…

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkecomb (vagy fejenként egy egész csirkecomb)
  • 30-40 dkg csirkemáj
  • 10-15 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehér vagy rozé bor
  • fél marék olajbogyó
  • egy marék színes koktélparadicsom
  • 5 dkg vaj
  • olívaolaj
  • fűszerkeverék: 1 evőkanál durvább só, 1/2 kk. cukor, mozsárban összezúzott, 1 kk. koriandermag, 1/2 kk. római kömény, 2kk zaatar, 1/2 kk. bors és 1/2 kk pirospaprika. A törmeléket összekevertem oliva olajjal, és ezzel kenem be a combokat.

Elkészítés:

A combokat alaposan bedörzsöltem a fűszerkeverékkel, vajdarabokat rakok a combok bőre közé,  és a tepsibe is (szombattartók tegyenek libazsírt vagy parve margarint). Ezután (a máj kivételével) beteszek a tepsibe minden hozzávalót a csikre mellé, köré, aláöntöm a  bort és körülbelül 180 fokon sütöm másfél óráig. A májat csak a sütés vége előtt fél órával teszem hozzá. Az utolsó fél órában locsolgatom is a szafttal.
A legjobb egy olyan körettel, amely felveszi a szaftot, tört krumpli, rízs, akár kuszkusz. Legutóbb főtt, majd vajon megfuttatott krumplit adtam hozzá. Mellé pedig megiszogathatjuk azt a finom bort ami az ételbe is került, melegben talán fröccsként a legjobb!

Beteávon!

Mediterrán csirke - fotó: Szabó Balázs
Mediterrán csirke – fotó: Szabó Balázs

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.