Tömegesen költöznek a francia zsidók Izraelbe

2000 óta a francia zsidóság 10 százaléka döntött az alijázás mellett.

Megérkezett Izraelbe az idei év legnagyobb létszámú csoportja, melynek tagjai végleg letelepednek a zsidó államban – adta hírül nemrég a Ynetnews. A 206 főből álló csoportot több izraeli miniszter, valamint Natan Sharansky, a Zsidó Ügynökség elnöke is ünnepi hangulatban köszöntette a Ben Gurion Repülőtéren.

A francia alijázók között nagyon sok gyermek és csecsemő érkezett Izraelbe, valamint több családban egyszerre három generáció is képviselte magát. A csoport többsége Netánjában, Ra’ananaban, Jeruzsálemben és Asdódban fog letelepedni. A frissen érkezők gyors integrációja érdekében különleges programtervet készített a Migrációért és Alijázásért felelős Minisztérium és a Zsidó Ügynökség.

francia alija
Örömmel jönnek – fotó: Moti Kimhi

„Mindig is tudtuk, hogy szeretnénk alijázni, csak azt nem, hogy mikor” – mondta Julie Abutul, aki férjével és öt gyermekével érkezett Franciaországból. „Megértettük, hogy ott nem tudunk normális életet élni. A legnehezebb az volt, hogy láttam: minden nap katonák sorakoznak a gyermekeim iskolája előtt” – tette hozzá.

Európában jelenleg Franciaország ad otthont a legnagyobb zsidó közösség számára, azonban egyre többen döntenek az alijázás mellett. 2014-ben egyetlen év leforgása alatt a francia zsidóság 1%-a költözött a zsidó államba, 2015-ben pedig minden addiginál többen, összesen 7800-an érkeztek Izraelbe. 2000 óta a francia zsidóság 10%-a alijázott – ennek fele az elmúlt öt évben.

zsido.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.