Mesterséges intelligencia és robotok – az ember új legjobb barátja?

A programmal azt is láthatják a gazdák, hogy a dolgozók mit és miért csináltak a növényeikkel – fotó: Shuttertock

Új, tanulni is képes mezőgazdasági segédrendszert fejleszt egy izraeli cég.

A Tel-Aviv-ban állomásozó Prospera startup vállalkozás 7 millió dollárt gyűjtött össze eddig annak érdekében, hogy kifejlessze és elterjessze mezőgazdasági rendszerét. A cég munkája a termést és annak egészségét monitorozza, amely jelentős segítség a gazdák számára – olvasható a Techcrunch hírportálon.

A Prospera vezérigazgatója, Daniel Koppel szerint, a mezőgazdasági szakembereknek rengeteg technológia áll rendelkezésre a termőföld, illetve időjárási szenzoroktól egészen a drónokkal és szatellitekkel begyűjtött adatokig, a gazdák azonban még mindig nem rendelkeznek egy egységes rálátással a termésüket illetően. Példának okáért, ezek a „high-tech” berendezések nem képesek megmondani a gazdáknak, hogy a burgonyájuk mikor esik a fitoftóra áldozatául.

A startup vállalat rendszere, üvegházakba vagy a földekre telepítve, kamerák segítségével és felhőalapú programmal gyűjti és vizsgálja a gazdák hiányzó adatait. A berendezés mesterséges intelligenciával is rendelkezik, ugyanis tanulással képes a földeken történő fontos eseményekről jelentést küldeni. A fent említett betegségek leküzdésében felbecsülhetetlen értékű lehet a gazdák számára a korai diagnózis, amivel előre tudnak számolni a veszteséggel, vagy akár meg is tudják menteni a termést.

paradicsomtermesztes

A technika már rendelkezik napelemekkel, kamerával, illetve hőmérséklet-, páratartalom- és sugárzásmérő szenzorokkal. A Prospera találmánya sokkal precízebb rálátást biztosít a gazdáknak, mint bármely drón vagy szatellit készítette fénykép, illetve működik olyan fedett gazdaságokban is, ahol nincs lehetőség légi felvételek készítésére. „Megfigyelhetjük, hogyan növekednek a növények, milyen a színük, viráguk, illetve, hogy a leveleken mutatkozik-e bármilyen káros elváltozás” – meséli Koppel.

agroinform

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.