Séfek és holokauszt túlélők közösen adtak ki egy egyedülálló szakácskönyvet

Az egy éves projekt csúcspontjaként, izraeli holokauszt túlélők és vezető izraeli séfek csoportja vasárnap bemutatta a szakácskönyvet, amely túlélők kulináris emlékei modern fűszerezéssel megspékelve.

A könyvbemutatón Tel-Avivban, a huszonnégy séf és a túlélők együtt osztottak a látogatóknak ízelítőket a könyvben szereplő receptek alapján elkészített ételekből. A szervezők szerint a kulináris bravúr a nácik fölötti győzelmet, az élet és az ízek diadalát képviseli. A könyv címe „Nagymama ínyencséget főzött ”, amely cím „Nagymama kását főzött ” c. népszerű izraeli gyerekdalra emlékeztet.

idos sefek

A projekt Tami Sachnaey, a Sorasim (gyökerek) non-profit szervezet vezérigazgatójának ötlete volt. A Sorasim az idősek, a holokauszt túlélők és egyéb csoportok segítője. „Azt akartuk, hogy előtérben kerüljenek a túlélők, mivel ők a társadalom kulcsfontosságú tagjai, azontúl, hogy van  egy nyomorúságos része az életüknek.”

A könyvbemutatón a szakácsok és a holokauszt túlélők szeretettel beszéltek közös munkájukról és izgalommal vegyes várakozásukról, amely megelőzte a könyv végső megjelenési formájával való találkozásukat. A könyv a személyes történeteiket és az azokról készült képeket is tartalmazza, melyek során a túlélők és a séfek részt vettek a projektben.  Az ételek közül néhány, például egy gefilte fish, már gourmet izraeli éttermek menüiben is szerepel.

szakacskonyv borito

A könyv megvásárlásához és a projektról készült videók megtekintéséhez:
www.kvuzat-shorashim.com

forrás: Iszrael Hajom / Hasulhan

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.