Nemzetközi kibuc-program

  • H I R D E T É S

Felszólítunk minden tenni képes nemzetközi, állami és magán szervezetet egy világméretű kibuc-program támogatására, amely esélyt teremthet az elkövetkező évtizedekben akár egy milliárd ember számára a méltó életre, paradicsommá változtatva a Föld hatalmas régióit.

A program lényege az izraeli kibuc tapasztalatainak ésszerű hasznosítása világszerte.  Ehhez szükség lenne jelentős és koordinált munkára:

– a felhasználható területek felkutatása és előkészítése,

– a program népszerűsítése, jelentkezők verbuválása,

– a régi és új tapasztalatok gyűjtése, a formák fejlesztése és adaptálása,

– megfelelő politikai, jogi, közigazgatási, infrastrukturális stb. környezet kialakítása,

– a résztvevők képzése, továbbképzése, önszerveződésének elősegítése.

Ez a program jelentős hatással lehet a társadalmi fejlődésre, különösen két drámai problémára, amely jelenleg súlyosan veszélyezteti az emberiség jövőjét, békéjét: jelentős társadalmi rétegek lecsúszása minden egyes országban, a másik pedig a tömeges migráció.

A program támogatására legelőször az ENSZ fő szervezetei: a szociális, a gazdasági és a menekültügyi lennének hivatva. Bármely állam csatlakozása gyorsíthatja a munkát. Nagy küldetése lenne ebben a munkában Izraelnek.

Fontos és hasznos lenne bármely üzleti vagy civil szervezet, média bekapcsolódása.

Felbecsülhetetlen jelentősége lenne kibuc-szervezetek jelentkezése.

Fontos és hasznos lenne tenni akaró és tudó önkéntesek csatlakozása.

Évekkel ezelőtt a Változó Világ Mozgalom már felvetette, hogy egy ilyen program komoly segítséget jelenthet Magyarországon a cigányság problémáinak megoldásában is. Ezt változatlanul valljuk, közben tapasztaljuk, hogy sajnos mennyire nehéz cselekvésre motiválni, a problémát elszenvedőket is, azokat is, akiknek kötelességük lenne a probléma megoldása.

Bízunk abban, hogy ha a most javasolt program egyszer valahol a világon életre kel, példájával meggyőzi a resteket és a kételkedőket: a kibuc nem egy egyedi és idejét múlt életforma, hanem korszerű és egyetem modell.

Változó Világ Mozgalom

kapcsolat: todor.szimeonov@gmail.com