Hitlerről szóló filmszatíra is versenyre kel az Oscar-díjért

Nézd, ki van itt - Hitler újraéled

A Nézd, ki van itt című, Hitlerről szóló filmszatíra készítői is nevezik filmjüket a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó Oscar-díjért folyó versenybe.

A film Timur Vermes azonos című bestsellere alapján készült. A magyar származású német író Adolf Hitler szemszögéből írta meg könyvét, amelyben a náci diktátor visszatér napjaink demokratikus, multikulturális Németországába.

Németországban nyolc film közül választják ki, melyiket nevezik a 2017-es Oscar-díjra.
A German Films szerdai közlése szerint a jelöltek között van még az Auf Augenhöhe (Szemmagasságban) című gyerekfilm, a Toni Erdmann, a Nebel im August (Köd augusztusban), a Power to Change – Die Energierebellion (A változás ereje – Az energialázadás), a Vor der Morgenröte (Pirkadat előtt), a Das Tagebuch der Anne Frank (Anne Frank naplója), valamint a Der Staat gegen Fritz Bauer (Állam kontra Fritz Bauer) című film, amely utóbbi arany Lola-díjat kapott a német Oscar-díjnak is nevezett Német Filmdíjak átadóján májusban.

A filmek közül független szakmai zsűri választja ki a győztest, címét augusztus 25-én jelentik be.
Tavaly az Im Labyrinth des Schweigens (A hallgatás labirintusában) című filmet küldte Németország az Oscar-díj zsűrije elé, ám az alkotást a legjobb öt közé sem jutott be.

Január 17-én jelentik be az előválogatáson túljutott kilenc film címét, majd 24-én az Oscar-díjra jelölt öt film listáját. A díjátadót február 26-án rendezik.

MTI/dpa