Már nem a pénteki zárva tartásból fog élni az izraeli tőzsde

Bármilyen különösnek is tűnik elsőre, eddig vasárnaptól csütörtökig üzemelt az izraeli tőzsde a helyi hagyományokhoz igazodva. Ez azonban ma már fenntarthatatlan a globális kereskedés korában. Izraelben sok a startup, dübörög a gazdaság, itt a változtatás ideje – írja a Privátbankár.

A Tel-Avivban üzemelő értéktőzsde 1953-ban nyílt meg non-profit cégként. Az alapító-tulajdonosok helyi bankok és brókercégek, valamint nemzetközi befektetési cégek voltak. A piac 2007-ig feltörekvőnek számított, azóta viszont már a fejlett piacok közé sorolják. 2010 májusában az MSCI is áthelyezte az izraeli részvényeket a fejlődő piaci indexekből a fejlettbe, ahol az ország 0,2 százalékos súlyt kapott. Ez a forgalom rohamos emelkedését hozta, ráadásul az országban sok a startup, így a tőzsdére újonnan érkező cég is. A forgalom jelentős része viszont Londonba és New Yorkba áramlott, részben a szokatlan nyitva tartás miatt.

Sabbat

Az izraeli munkahét vasárnaptól csütörtökig tart, hogy a polgárok ünnepelhessék a sabbatot, amely a pénteki napnyugtától a szombati napnyugtáig tart. A brókereknek és a befektetőknek a vasárnapi kereskedés egyre inkább értelmetlen időtöltés lett, miután az ország kereskedelmi partnerei, az összes főbb tőzsde zárva van akkor. A pénteki kereskedés viszont ugyanez okból nagyon hiányzik, ezért a cégeket a Nasdaqra is bevezetik, ahol az amerikai, kanadai és kínai cégek után az izraelieké a negyedik legnagyobb csoport.

A tel-avivi tőzsde
A tel-avivi tőzsde

Egyéb reformok

A tőzsde nyitva tartásának az európai és amerikai szokásokhoz igazítása, vagyis a hétfőtől péntekig tartó kereskedés nem az egyetlen változás, amit terveznek a forgalom megnövelése érdekében. A pénzügyminiszter és a helyi értékpapír-felügyelet olyan törvénymódosítást szeretne, amely a tőzsdét profitorientált szervezetté alakítja, amely igyekszik majd versenyképesebbé válni, és ezáltal több céget a parkettra hozni, valamint vonzóvá válni azoknak a cégeknek, akik tőkét akarnak emelni.

A tőzsdetagok számát is szeretnék megemelni, vagyis lehetővé tenni, hogy ne csak a nagybankok kontrollálják a börzét. Ők, köztük a Barclays, a Citigroup vagy a HSBC, ebben az esetben el kell hogy adják tulajdonhányaduk egy részét a kisebb cégeknek. A tőzsde egyúttal szeretné elérni, hogy az MSCI az európai piacok közé sorolja a tel-avivi börzét, mert ez ugyancsak tőkét vonzana és így növelné a likviditást.

Ellenzők

Vannak persze ellenzői is a pénteki nyitva tartásnak, és érdekes módon nem is feltétlenül a hagyományokhoz érthető módon ragaszkodó szervezetek, hanem egyenesen az izraeli befektetési alapok szövetsége. Azt mondják, hogy a pénteki kereskedés hiába ér véget napnyugta előtt, az elszámolási követelmények miatt sokaknak napnyugta után is dolgozniuk kell majd, ami ellentétes azzal a törvénnyel, ami védi a dolgozókat a péntek esti munkától. Persze ezt is megoldják majd, hisz sokan mások is dolgoznak, az élet nem áll meg teljesen.

Privátbankár

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.