Rekordszámú izraeli sportoló érkezett az olimpiára

Neta Rivkin, az izraeli olimpiai csapat zászlóvivője

47 izraeli sportoló 17 versenyszámban indul a ma (szombat) hajnalban kezdődő riói olimpián. A küldöttség célja, hogy legalább egy éremmel térjen haza.

A ritmikus sportgimnasztikában versenyző Neta Rivkin vitte a kék-fehér zászlót a Rio de Janeiróban megrendezésre kerülő XXXI. nyári olimpiai játékok megnyitó ünnepségén. Rivkin az eddigi legnépesebb izraeli delegációt vezette az olimpiai stadionban: 47 sportoló fog indulni 17 különböző versenyszámban. A riói olimpián indul először izraeli versenyző golf, triatlon és hegyikerékpár versenyszámban.

Az izraeli küldöttség legfőbb célja, hogy legalább egy éremmel fejezze be az olimpiát, ez négy évvel ezelőtt nem sikerült. Az egyik legnagyobb éremesélyesnek Rivkint tartják, aki Londonban a hatodik helyen végzett, és idén harmadik lett a bakui világkupán. Érmet szerezhet még a szörfös Sahar Cuberi is, akinek a 2008-as pekingi olimpián már sikerült egy bronzérmet begyűjtenie.

Az olimpiai bronzérmes Shahar Zubari
Az olimpiai bronzérmes Sahar Cuberi

Rajtuk kívül Alex Satilov tornász jó teljesítményében bízhatnak az izraeli sportvezetők. Satilov, aki indult a pekingi és a londoni olimpián is, már számos világ- és Európa-bajnokságon szerzett érmet talajgyakorlataival, így talán most is összejöhet neki egy jobban sikerült szereplés.

Izrael először az 1952-es, Helsinkiben rendezett olimpiai játékokon vett részt, azóta 16 olimpián összesen hét érmet (egy arany, egy ezüst és öt bronz) szerzett szörf, cselgáncs és kajak-kenu versenyszámokban. Izraeli sportolók az első érmeket 1992-ben, Barcelonában nyerték, az eddig egyetlen aranyérmet Gal Fridman szörfös szerezte a 2004-es athéni játékokon, korábban Fridman már 1996-ban, Atlantában bronzérmes volt ebben a versenyszámban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.