Szemét-harcok a Palesztin Hatósággal

Elszabadultak az indulatok egy új szemétlerakó miatt Ciszjordániában. A Palesztin Hatóság biztonsági emberei kedden kénytelen voltak fegyverekkel, levegőbe lőve elűzni a tiltakozókat: az ebben az ügyben furcsa helyi koalícióba tömörült palesztinokat, zöldeket és telepeseket.

Ramallah és környéke 320 ezer palesztin polgára mostanáig 78 környezet- és vízszennyező magánlerakóba vitte napi 300 tonnányi szemetét. A Palesztin Hatóság a gond megoldására kiszemelt egy C zónában levő, vagyis izraeli ellenőrzés  alatt álló területet, hogy ott egy központi, ellenőrzött szemétlerakót hozzon létre.

palkukásKedden oda is küldték a dolgozókat a munkálatok megkezdéséhez, akik a helyiek heves ellenállásával találkoztak. A közeli Ramun nevű faluban élő palesztinok egy izraeli zöld szervezet segítségével már a legfelsőbb bírósághoz fordultak a létesítmény megakadályozása érdekében, mert az egy természetvédelmi terület szomszédságában található. A környék telepesei is tiltakoznak, mert nekik előre megmondták, hogy nem használhatják majd az elkészülő szemétlerakót.

A tüntetők szerint a bírósági döntés megszületéséig nem szabad elkezdeni az építkezést. Követelésük nyomatékosítására a munkagépek felgyújtásával fenyegetőztek. Ekkor egyrészt a levegőbe lőttek a palesztin fegyveresek, másrészt azonnal leállították a még meg sem kezdett munkát.

Husszain Abún, a Palesztin Hatóság szolgáltatási tanácsának igazgatója a The Jerusalem Postnak elmondta, hogy előzőleg mind az izraeli, mind a palesztin illetékesek beleegyeztek az építkezés megkezdésébe, sőt az izraeliek engedélyezték a palesztin rendőrök kivonulását is, noha ez izraeli biztonsági ellenőrzés alatt lévő terület az oslói egyezmény alapján. A palesztinok az évek óta tartó ellenkezés miatt felvásároltak az érintett területen 100 dunam (hold) földet, a szükséges terület mintegy felét, de úgy tűnik, ez sem segít, mert a helyiek akár erőszakkal is megakadályozzák a szeméttároló létrehozását.

The Jerusalem Post/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.