További 100 orvos írhat fel marihuánát Izraelben

Az elkövetkezendő hetekben az Egészségügyi Minisztérium felhívást tesz közzé és azon orvosok jelentkezését várja, akik szeretnék az erre feljogosító tanfolyamot elvégezni. Ma körülbelül 36 izraeli orvos írhat fel orvosi kannabiszt.

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium a közeljövőben száz szakorvosot képez ki és hatalmaz fel arra, hogy orvosi kannabiszt írjon fel, illetve annak felhasználását engedélyezze a pácienseknek. A minisztérium nyílt felhívást tesz közzé az érdeklődő orvosok részére, akik az erre feljogosító tanfolyamot már az ünnepek után elkezdhetik.

Ma mindössze 36 orvos jogosult az orvosi kannabisz használatának engedélyezésére. Ebből 18-an az Egészségügyi Minisztérium Orvosi Kannabisz Egységének szakszemélyzetéhez tartoznak, a többiek onkológusok az ország kórházaiban. A jelenlegi szabályozás szerint a kannabisz gyógyászati felhasználására szakosodott orvos ajánlása ugyan alapfeltétele az engedélyezésnek, de – az onkológia területét kivéve – ez a fűhasználat minisztériumi engedélyezésének csak az első lépcsője.

Az újabb orvosok képzése a kannabisszal élő betegeknek kétszeresen is jó hírt jelent. Egyrészt hivatalosan is kiszélesíti azoknak az orvosoknak a körét, akik hisznek az orvosi kannabisz gyógyhatásában, emellett pedig sok felesleges utánajárást és bürokráciát takarít meg a pácienseknek, mivel a a tanfolyamon kiképzett orvosok mostantól kezdve nemcsak a vény kiállítására, de felhasználási engedély megadására is felhatalmazást kapnak a minisztériumtól. Gyakorlatilag így a beteg a szakorvosnál tett egyszeri látogatás során megkaphatja mind a vényt, mind az orvosi kannabisz használatára feljogosító engedélyt, melyeket akár azonnal fel is használhat egy kannabisz árusítására kijelölt gyógyszertárban.

A minisztérium a felhívást olyan szakorvosok körében teszi közzé, akik a kannabiszt a fájdalomcsillapítás, az onkológia, a geriátria és a neurológia terén használják majd fel. A minisztérium közleménye szerint a jelentkező orvosok közül kiválasztják majd azokat a legalkalmasabbakat, akik a négy alkalommal induló, egyenként 25 résztvevős tanfolyamon részt vesznek és annak elvégzése után szakvizsgát tesznek.

Orvosi kannábisz
Orvosi kannabisz

A reform tükrözi az EM-nak a kannabisz gyógyászati felhasználásához való új viszonyulását. Miközben még nem is olyan régen mind a Minisztérium, mind az orvosi szakma azt állította, a marihuána nem gyógyszer, a jelenlegi miniszter, Jákov Litzman új vonalat képvisel és teljes körűen támogatja a fű legális használatát az arra rászorulóknál. Ugyan maga a marihuána még nem jutott a legalizálás olyan szintjére, mint egyes gyógyszeripari termékek, az új rendelkezés a fűben rejlő előnyök intézményes elismerésének első jele. Többek között elismerik, hogy “az orvosok előírhatnak és a betegek a gyógyszertárakban megvásárolhatnak előre meghatározott és ellenőrzött mennyiségű kannabisz alapú generikus termékeket”. Arnon Afek professzor, az orvosi kannabisz használatát engedélyező bizottság elnöke és helyettes minisztériumi államtitkár szerint a helyes meghatározás a “MEDIKALIZÁCIÓ”. Igaz, hogy ma sokkal megengedőbben viszonyulunk azokhoz a betegekhez, akiknek az orvosi kannabisz segítséget vagy könnyebbséget nyújt, de a bizottság csakis a téma orvosi aspektusát vizsgálja azoknak az orvosoknak a részvételével, akik a szóban forgó meghatározott terület specialistái.”

Ma a javasló bizottság dönti el, milyen egészségi állapotban engedélyezhető az orvosi kannabisszal történő gyógyítás. A bizottsághoz benyújtott kérelmek száma az évek során egyre növekszik, és a tárgyalás során sokszor az aktuális érvek is hangsúlyt kapnak. Jóllehet szakmai bizottságról van szó, a most zajló reform igenis hatással van a munkájára. Példa erre a bizottság azon döntése, miszerint mostantól nem vonják vissza automatikusan az olyan terhes nőknek adott engedélyeket, akik még terhességük előtt kaptak jóváhagyást az orvosi kannabisz használatára. Valószínű, hogy ezeket az eseteket az ügy sajátos körülményeinek figyelembevételével fogják elbírálni.

Háárec / Izraelnifo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.