Elhunyt Benjámin “Fuad” Ben-Eliézer volt izraeli védelmi miniszter

Benjámin Ben-Eliézer a kneszetben beszél 2014-ben - fotó: Abir Sultan / EPA

Nyolcvan éves korában elhunyt Benjámin “Fuad” Ben-Eliézer, Izrael egykori védelmi minisztere, a baloldali szociáldemokrata Munkapárt egyik meghatározó személyisége. A régóta betegeskedő Ben-Eliézer halálhírét a tel-avivi Ichilov kórház közölte vasárnap.

Az Irak déli részéből, Baszra városából származó népszerű politikus tizennégy éves korában vándorolt egyedül Izraelbe, majd négy évre rá bevonult a hadseregbe, ahol tábornokhelyettesig ívelő karriert futott be.

Leszerelése után a Jahad nevű párthoz, majd az azzal egyesülő szociáldemokrata Munkapárthoz csatlakozott 1984-ben. 1992-ben Jichák Rabin a lakásügyi tárcát bízta rá. Rá két évre ő volt az első izraeli miniszter, aki Tuniszban személyesen tanácskozott Jasszer Arafattal. Ebben arab anyanyelve és az arab-muszlim kultúra gyermekkorából hozott ismerete is segítette.

Az 1999-es Barak-kormányban miniszterelnök-helyettes és kommunikációs, valamint lakásügyi miniszter is volt. A politikai paletta jobboldalán is elismerték érdemeit, 2001-ben a kormányzó jobboldali Likud párt élén Ariel Saron nevezte ki védelmi miniszterré.

Katonai szolgálata alatt
Katonai szolgálata alatt

Az akkori terrorhullám kivédésére határkerítést épített Izrael és a palesztin területek közé, noha élete végéig bízott a kétállami rendezés sikerében, a palesztin–izraeli békefolyamat végigvitelében.

Külpolitikai nézetei mindemellett igen kemények voltak, kulcsszerepe volt az 1982-es libanoni háború haditervének kidolgozásában, és a 2002-es, a Palesztin Hatóság területén végrehajtott „Védelmi fal” nevű hadműveletben.

2005-ben Saron új kabinetjében, majd Ehud Olmert kormányában is infrastrukturális miniszter lett. Benjámin Netanjahu második kormányában, 2009-ben ipari, kereskedelmi és munkaügyi miniszterként dolgozott, majd 2011-től két évvel ezelőtti visszavonulásáig a Munkapárt képviselője volt a kneszetben.

Fuad Ben-Eliézer legendásan meleg, szinte baráti kapcsolatban volt Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnökkel, akit bukása után, az ellene folyó per idején is támogatott, és akit bebörtönzése idején is telefonbeszélgetéssel próbált együttérzéséről biztosítani.

Az ügyészség tavaly megvesztegetés elfogadása, pénzmosás, csalás, bizalommal való visszaélés és adócsalás címén nyújtott be ellene vádiratot, amely többek közt azt állította, hogy 400.000 dollár (mintegy százhúszmillió forint) és mintegy félmillió sékel (mintegy harmincnyolc millió forint) kenőpénzt kapott ipari miniszterként. A korrupciós per lefolytatását megromlott egészségi állapota már nem tette lehetővé.

A Munkapárt a politikust Simon Peresz utódjaként Izrael következő államelnökének szerette volna 2014-ben, de a korrupciós vádak miatt visszalépett a jelöltségtől.

MTI