Lieberman: ha tévedett is, a katona mögött állunk

Avigdor Liberman

A honvédelmi miniszter Elor Azarja szakaszvezetőről: elítélték, mielőtt a per elkezdődött.

Avigdor Lieberman az Ariel Egyetemen tartott beszédében egyebek között szót ejtett a hebroni “lövő katonáról”, Elor Azarja szakaszvezetőről, akinek a pere immár ötödik hónapja folyik a jaffai katonai bíróságon.

“Nagyon remélem, hogy a bíróság túlteszi magát a sajtóban folyó zajongáson, és képes lesz a tényekre szorítkozni. Mi pedig akkor is a katona mögött állunk, ha tévedett” – mondta Lieberman, kifogásolva, hogy számos közéleti megmondóember és a sajtómunkások egy része már akkor elítélte Elor Azarját, amikor még el sem kezdődött a jogi procedúra.

“Meg kell érteni: 18-20 éves gyerekemberek állnak állandó nyomás alatt, ellenséges közegben, folytonos fenyegetettségben. E helyről kérem a nagyközönséget és a katonai vezetést: ne ítélkezzenek előre. A bíróságnak külső nyomás nélkül kell objektív ítéletet hoznia. És azt is tudni kell, hogy minden egyenruhás fegyveres a nép küldöttje” – hangsúlyozta Lieberman.

Beszéde más részében arra kérte Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy tegye magáévá a területcsere gondolatát, vagyis a Jeruzsálem körzetében létesített, zsidók által lakott “Területek” cseréjét az Izraelhez tartozó, de nagyrészt arab lakosságú úgynevezett “arab háromszöggel”. (Ami ellen az érintett terület arab lakossága hevesen tiltakozik.)

- Hirdetés -

Lieberman kifejezte még erős kételyeit a Palesztin Autonómiával elérhető békés rendezéssel kapcsolatban.

Halmos László – Izraeli Hírlevél

- Hirdetés -