Lieberman: ha tévedett is, a katona mögött állunk

Avigdor Liberman

A honvédelmi miniszter Elor Azarja szakaszvezetőről: elítélték, mielőtt a per elkezdődött.

Avigdor Lieberman az Ariel Egyetemen tartott beszédében egyebek között szót ejtett a hebroni “lövő katonáról”, Elor Azarja szakaszvezetőről, akinek a pere immár ötödik hónapja folyik a jaffai katonai bíróságon.

“Nagyon remélem, hogy a bíróság túlteszi magát a sajtóban folyó zajongáson, és képes lesz a tényekre szorítkozni. Mi pedig akkor is a katona mögött állunk, ha tévedett” – mondta Lieberman, kifogásolva, hogy számos közéleti megmondóember és a sajtómunkások egy része már akkor elítélte Elor Azarját, amikor még el sem kezdődött a jogi procedúra.

“Meg kell érteni: 18-20 éves gyerekemberek állnak állandó nyomás alatt, ellenséges közegben, folytonos fenyegetettségben. E helyről kérem a nagyközönséget és a katonai vezetést: ne ítélkezzenek előre. A bíróságnak külső nyomás nélkül kell objektív ítéletet hoznia. És azt is tudni kell, hogy minden egyenruhás fegyveres a nép küldöttje” – hangsúlyozta Lieberman.

Beszéde más részében arra kérte Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy tegye magáévá a területcsere gondolatát, vagyis a Jeruzsálem körzetében létesített, zsidók által lakott “Területek” cseréjét az Izraelhez tartozó, de nagyrészt arab lakosságú úgynevezett “arab háromszöggel”. (Ami ellen az érintett terület arab lakossága hevesen tiltakozik.)

Lieberman kifejezte még erős kételyeit a Palesztin Autonómiával elérhető békés rendezéssel kapcsolatban.

Halmos László – Izraeli Hírlevél