Ünnepi ajánlat – datolyamázas narancsos csirke

datolyamézes csirke

Rohamosan közelednek az ünnepek, így gondoltam, megosztom egyenként a kis receptgyűjteményemet. Lesz majd előétel, főétel, húsok, halak, desszertek, minden, mi szem szájnak ingere, hogy édes új évünk legyen. Korán kezdem, hogy mindenki tudjon időben ízlése és kedve szerint válogatni. Lesznek gyorsan elkészíthetőek, kezdőknek valók, és igazi villogós menübe illőek is. Elsőnek jöjjön a csirkés recept: nem kell vele sokat bajlódni, mégis isteni, illatos, édes ünnepi étel az asztalon.

Hozzávalók:

  • 6 db csirkecomb
  • 1/2 pohár narancslé (frissen facsart)
  • 2 ek csiliszósz (elhagyható)
  • 1/2 pohár + 3 ek olívaolaj
  • 3 ek. mustár (Dijon)
  • 2 tk reszelt narancshéj
  • só, bors
  • egy csokor kakukkfű, aprítva
  • 3 narancs vékony szeletekre vágva
  • 2/3 pohár datolyaméz

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a narancslét, csiliszószt, fél pohár olívaolajat, mustárt, narancshéjat, fél tk sót, és borsot. Tegyük a csirkecombokat a tálba, jól kenjük be mindenhol, adjuk hozzá a 6-8 szál kakukkfüvet. Zárjuk le a tálat, és tegyük be a hűtőbe minimum három órára, még jobb egy egész éjszakára.

A sütőt előmelegítjük 250 fokra. Szedjük ki a csirkecombokat a pácléből, majd a levet tegyük félre. Egy serpenyőben hevítsünk fel 10 ml olívaolajat, jól forrósítsuk fel, majd helyezzünk bele 3, vagy annyi csirkecombot, amennyi egyszerre kényelmesen elfér. Bőrével lefelé süssük 5-10 percig. És ismételjük ezt meg a maradék csirkecombbal is.

Egy tepsit egy 3 ek olajjal kenjünk ki, majd az alját egy rétegben terítsük be a narancsszeletekkel, tegyünk rá pár ágacska kakukkfüvet.

Erre helyezzük a csirkecombokat, most a bőrével felfelé, és kenjük be őket datolyamézzel. A tepsit takarjuk le alufóliával, és süssük így 45 percig, 15 percenként kenjünk rá még egy kis datolyamézet.

45 perc után a csirkének omlósnak kell lennie, de ellenőrizzük, és ha nem így lenne, adjunk neki még 15 percet.

Vegyük le a fóliát a tepsiről, a megmaradt datolyamézzel kenjük be újra, majd 260 fokra emelve a sütő hőmérsékletét, süssük további 5-10 percig, amíg szép ropogós lesz a csirke bőre. Vigyázzunk, mert a máztól hamar megéghet.

Beteávon! Hag szameách!

forrás: Tori Avey 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.