Peresz akadályozta meg, hogy Izrael légicsapásokat mérjen iráni atomlétesítményekre

Az IR-40 nehézvizes reaktor Arakban – Fotó: Wikipedia

A szerdán elhunyt Simon Peresz, Izrael kilencedik államelnöke megakadályozta Irán nukleáris létesítményeinek izraeli bombázását államfői hivatala idején – állította pénteken, egy Peresszel két évvel ezelőtt folytatott beszélgetés alapján a The Jerusalem Post című, angol nyelvű izraeli újság a honlapján.

“Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter Irán megtámadásának terveit szorgalmazták, de megállítottam Netanjahut Irán bombázásában”- mondta Peresz Steve Linde, az újság főszerkesztője, és David Brinn szerkesztő jelenlétében 2014 augusztusának végén.

Peresz nem bocsátkozott további részletekbe, de elmondta, hogy felhívta Netanjahu figyelmét a tervbe vett légitámadás katasztrofális következményeire.

Amikor megkérdezték tőle az újságírók, hogy megírhatják-e az elmondottakat, azt felelte, hogy ezt az értesülést csak a halála után hozhatják nyilvánosságra.

A The Jerusalem Post hírét alátámasztja az Al-Monitor című közel-keleti magazin tavalyi cikke, amelyben egy “bennfentes” izraeli újságíró, Ben Kaszpi szintén azt állította, hogy 2009 és 2011 nyarán Netanjahu és Barak Irán elleni légicsapásokat sürgetett, amit Gabi Askenázi akkori vezérkari főnök, valamint Meir Dagan, az izraeli külföldi titkosszolgálat, a Moszad egykori vezetője is ellenzett. Az Irán elleni akció leállításához Kaszpi szerint is Simon Peresz segítségét kérték, aki csatlakozott hozzájuk az atomlétesítmények ellen tervezett bombázás leállításában.

MTI/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.