Az UNESCO visszakozik?

Siratófal panorámaképe fotó: wikipédia

Az UNESCO hangsúlyozta Jeruzsálem jelentőségét mindhárom monoteista világvallás számára.

Az UNESCO pénteken hangsúlyozta Jeruzsálem jelentőségét mindhárom monoteista világvallás számára az egyik UNESCO-testület előző napi vitatott határozattervezetét követően, amely Izrael szerint megkérdőjelezi a zsidóságnak a jeruzsálemi Templomhegyhez és a Siratófalhoz fűződő kapcsolatát.

“Jeruzsálem öröksége oszthatatlan és minden közössége igényt tarthat arra, hogy világosan elismerjék történelmét és a városhoz való kapcsolatát” – mondta Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója Párizsban. Ez vonatkozik a zsidóságra, a kereszténységre és az iszlámra is – tette hozzá.

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsa programbizottságának határozattervezetében, amelyet arab államok terjesztettek elő, az áll, hogy Izrael akadályozza a muzulmánok hozzáférését a Kelet-Jeruzsálemben található szent helyekhez; a javaslat emiatt, valamint kelet-jeruzsálemi régészeti feltárások miatt elmarasztalná Izraelt.

Az indítvány elsősorban azzal vívta ki az izraeli kormány haragját, hogy kizárólag arab nevükön nevezte meg az óváros szent helyeit, Izrael szerint ezzel tagadva azok zsidó történelmi hagyományait, a zsidóságnak a Templomhegyhez és a Siratófalhoz fűződő mély történelmi kapcsolatát.

Bokova kiemelte, hogy éppen ebben a városban különböző emberek különböző helyeket eltérő neveken tisztelnek. “Ezeknek a neveknek az elismerése, használata és tisztelete elsődleges” – mutatott rá az UNESCO főigazgatója.
UNESCO-beli források szerint a határozattervezet szövegéről a jövő héten a Végrehajtó Tanács plenáris ülésén fognak tanácskozni Párizsban.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.