Mitrohin-archívum: A KGB állt a hetvenes-nyolcvanas évek palesztin terrorakciói mögött

Az entebbei repülőtér, fotó: Wikipédia

A volt szovjet titkosszolgálat, a KGB évtizedekig árnyékháborút folytatott Izrael ellen a palesztin szervezetekbe beépített ügynökei révén. Pénzelte, kiképezte és fegyverekkel látta el a hetvenes-nyolcvanas években a terrorakciókra készülő palesztin szélsőségeseket – derült ki a szervezet 1992-ben nyugatra dezertált tisztjének, Vaszilij Mitrohinnak az archívumából, amelynek egy részét Izraelben feldolgozták és nyilvánosságra hozták.

A Jediót Ahronót című izraeli újság pénteki mellékletében a palesztinokkal kapcsolatos dokumentumokról közölt részletes beszámolót, miután a lap a múlt héten a szovjetek nagy erőfeszítések árán kiépített és fenntartott izraeli ügynökhálózatát mutatta be.

Az újság küldöttsége Ronen Bergman biztonsági szakértő vezetésével fél évvel ezelőtt az angliai Cambridge-be utazott, ahol a brit hatóságok az úgynevezett Mitrohin-archívumot őrzik. Az akták egy részének tartalmába a kutatók 2014 nyara óta tekinthetnek bele.

A rendelkezésre bocsátott iratokat az izraeli újságírók lemásolták, és az utóbbi hónapokban oroszról héberre fordították, majd összevetették más rendelkezésre álló forrásokkal, valamint megkérdezték tartalmukról a még élő és beszélni hajlandó szemtanúkat.

Jurij Andropov KGB főnök fotó: wikipédia
Jurij Andropov KGB-főnök, fotó: Wikipédia

Mitrohin, a KGB archívumának egyik vezető dolgozója a Szovjetunió összeomlása után, 1991-ben sétált be az általa kimásolt, illetve kijegyzetelt dokumentumokkal a moszkvai brit nagykövetségre, és egy évvel később már Nagy-Britanniában élt. Dezertálása után volt szovjet ügynökök hada lepleződött le Angliában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban, becslések szerint világszerte mintegy ezer titkos ügynök kilétére derült fény.

Az archívumból kiderül, hogy a szovjet titkosszolgálat palesztin ügynökei révén nem csak információt gyűjtött, mint Izraelben, hanem gyakorlatilag árnyékháborút folytatott a zsidó állam ellen az általuk végrehajtott terrorakciókkal.

A Vosztok, vagyis Kelet fedőnevű akció során egy Kurszograf nevű szovjet felderítőhajón 1970 márciusában rengeteg láda fegyvert – géppisztolyokat, RPG rakétagránátokat, kézigránátokat, mesterlövészpuskákat és taposóaknákat – adtak át erre a célra.

Vadi Hadad fotó: wikipédia
Vadi Hadad, fotó: Wikipédia

A fegyvereket, amelyek nagyrészt nyugati gyártmányúak voltak, a szovjetek által “palesztin Carlosnak” is nevezett Vadi Hadad rakodta át egy civil hajóra, majd éveken át használta terrorakciókhoz a szovjet utasításoknak megfelelően.

Hadad a kommunista ideológiájú Nemzeti Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) szervezet harcosa volt, akinek Nacionalista fedőnéven történt beszervezéséről 1969-ben maga Jurij Andropov, a KGB akkori főnöke tájékoztatta Leonyid Brezsnyevet, a Szovjetunió vezetőjét.

Egyebek között ezekkel a fegyverekkel térítettek el négy Londonba, illetve New Yorkba tartó sugárhajtású repülőgépet Jordániába, s részben ez az akció váltotta ki, hogy Jordánia a “fekete szeptember” során leszámolt a területén burjánzó terrorista szervezetekkel. Ezeket a fegyvereket használták még 1976-ban is az entebbei gépeltérítésben, ahol azonban izraeli kommandósok sikeresen kiszabadították a foglyul ejtett civil túszokat.

A Moszad izraeli titkosszolgálat egy évtizeden át próbált leszámolni Vadi Hadaddal. Végül 1978 elején megmérgezték – valószínűleg a Moszad –, s amikor a bagdadi orvosok nem tudták megmenteni, Jasszer Arafat palesztin vezető a KGB segítségét kérte. Hadadot álnéven egy kelet-berlini kórházban ápolták, de súlyos szenvedések után meghalt.

Jasszer Arafat, a PFSZ elnöke fotó: wikipédia
Jasszer Arafat, a PFSZ elnöke, fotó: Wikipédia

A KGB az Arafat vezette Fatah pártot csak 1973-tól kezdte el támogatni, miután nemzetközi sikereket ért el. A palesztinok Moszkvából fegyvereket, titkosszolgálati információkat és kiképzést kaptak, cserébe kémhíreket szállítottak Egyiptomból, Algériából és Szaúd-Arábiából.

Az iratokban Aref néven jelölt Arafat, aki a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője is volt, eleinte nem nyűgözte le a szovjeteket: “csak a neki előnyös ígéreteit tartja meg, szűkszavúak az általa közölt információk, és csak saját érdekeit szolgálják” – írták róla. Gidar fedőnéven Rafat Abu Ajunt, Arafat közeli tanácsadóját is beszervezték már 1968-ban, s belőle később a Palesztin Hatóság egyik vezető tisztviselője lett.

A KGB palesztinokkal raboltatott el a Közel-Keleten több amerikait, akiktől értékes információkat reméltek – állítja az újság a Mitrohin-archívum alapján. Cserébe a palesztinok a KGB segítségével kapcsolatba léptek az európai baloldali radikális mozgalmakkal, az olasz Vörös Brigádokkal és a német Bader-Meinhof Csoporttal, s közösen hajtották végre egyebek között az entebbei gépeltérítést. Vadi Hadad a szovjet támogatásért cserébe segített meggyilkolni a nyugatra szökött szovjet disszidenseket, ezekben az ügyekben többször is Moszkvába látogatott.

Az iratok szerint a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi készített fel egy csoportot egy titokban Iránból Izraelbe tartó olajszállító tartályhajó megtámadására a Vörös- tengeren 1971-ben. Hadad embereinek öt rakétája eltalálta a járművet, és tűz ütött ki rajta, de sikerült eloltani a lángokat.

A KGB számos, a hetvenes években beszervezett értékesebb ügynöke a mai napig vezető szerepet tölt be a Palesztin Hatóságban. Kiemelkedik közülük Jasszer Abed Rabo, akit Mahmúd Abbász palesztin elnökké választása után menesztett ugyan állásából, de jelenleg is elnöki tanácsadóként dolgozik.

Azonban a KGB jelenleg legfontosabbnak tűnő ügynöke a Krotov, vagyis Vakond fedőnevű ember volt, akit Isabella Ginor és Gideon Remez izraeli történészek Mahmúd Abbász palesztin elnökként azonosítottak. Őt az iratok szerint először 1979-ben, a moszkvai Lumumba Egyetemre érkezése után környékezte meg a szovjet titkosszolgálat.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.