Sikeresen küzdenek a bozóttűzzel Izraelben

Tűz Izraelben

Péntek reggel óvatos optimizmussal nyilatkoztak Izraelben a tűzoltóság vezetői, mert éjjel sikerült úrrá lenniük a több tucat tűzfészek jelentős részén, s az ország számos vidékén kitört bozóttüzek nem követeltek emberéletet, jóllehet súlyos anyagi károkat okoztak.

Arie Regev tűzoltóparancsnok a katonai rádióban elmondta, hogy pénteken mintegy kilencven tűzoltócsoport kezdte meg munkáját a terepen az országszerte kitört bozóttüzek eloltására. Továbbra is több tucat helyen égnek a lángok, vagy izzanak tovább a még nem teljesen eloltott tüzek.

Napkeltével ismét felszálltak a hazai és nemzetközi segítségként Izraelbe küldött tűzoltó repülőgépek, és hamarosan megérkezik az Egyesült Államoktól kibérelt, Supertanker típusú gép is, noha a helyi médiában több szakértő vitatta ennek szükségességét és hatékonyságát.

Éjszaka a Jeruzsálem melletti hegyekben kitelepítették Bét-Méir falu lakóit az elharapódzó tüzek miatt, és később a tűzoltók erőfeszítései ellenére – a katonai rádió jelentése szerint – mintegy tíz ház le is égett.

Észak-Izraelben, Karmel környékén is menekülniük kellett több kisebb település lakóinak, de ott sikerült megfékezni a lángokat, és megelőzni a súlyos anyagi károkat. A háromszázezer lakosú Haifa mintegy nyolcvanezer kitelepített lakója péntek reggel sem térhetett vissza lakásába. Noha a tűzoltók Haifán is többé-kevésbé úrrá lettek a lángokon, egyelőre nem sikerült eloltaniuk az összes tűzfészket. Éjjel evakuáltak két börtönt is Észak-Izraelben, mert attól tartottak, hogy elérik őket a lángok.

Péntektől huszonöt palesztin tűzoltó is segíti az oltást. A Palesztin Hatóság több tűzoltókocsit és négy csoportot küldött Izraelbe, akik kiválóan együttműködnek a helyi tűzoltókkal.

Az arab parlamenti képviselők elutasították a szándékos palesztin gyújtogatás vádját. A tízes tévé csütörtök esti híradójában Ajman Ode, a kneszet arab listáját vezető tagja kijelentette, hogy nekik is ott található az otthonuk, és a törvény szigorát kérte az esetleges szándékos károkozókra. Szerdán tűz tört ki Umm-el-Fahem arab településen is, és számos arab falu felajánlotta, hogy vendégül látja az otthonaik elhagyására kényszerülő zsidókat.

Gilád Erdan belügyminiszter szerint a tüzek mintegy felét nacionalista indítékból elkövetett gyújtogatás okozta, s eddig három gyanúsítottat tartóztattak le szándékos tűzokozásért. Az iszlám mozgalom egyik vezetőjének a fia a közösségi médiában gyújtogatásra uszított, péntek reggel őt is őrizetbe vették.

A tűzoltók pénteken úgy vélték, hogy visszanyerték az ellenőrzést a tűzfészkeknél, de a rendkívül száraz időjárás és az erős szelek továbbra is gyorsan tovarepítik a lángokat, nem segítik a munkájukat. A meteorológusok nem ígérnek változást, így csapadékot sem a közeli napokra.

A negyedik napja tartó tűzvész Izrael-szerte súlyos anyagi károkat okozott. Több mint száz ember kórházba került füstmérgezéssel, de emberéletet a katasztrófa szerencsére nem követelt a gyors és jól szervezett evakuálásoknak köszönhetően.

MTI