Zavarják a Földközi-tenger keleti partvidékének légi forgalmát az oroszok katonai akciói

Az Admiral Koznyecov fotó: wikimédia

Zavarják a Földközi-tenger keleti partvidékének civil légi forgalmát a szíriai légtérben zajló orosz harcirepülőgép-bevetések – közölte a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet.

A hétfő esti tájékoztatásból kiderül, hogy az Admiral Kuznyecov orosz repülőgép-hordozó anyahajó megjelenése késéseket és járatok lemondását okozza Izrael, Ciprus és Libanon polgári repülőgép-forgalmában.

Hétfő reggel is orosz harci gépeket indítottak a hajóról, és ezért lezárták az Izrael és Ciprus közötti légi folyosókat, s az izraeli légi irányítókat alternatív útvonalak kidolgozására kérték már vasárnap este.

Az Admiral Kuznyecovot több héttel ezelőtt vezényelte az orosz hadsereg a térségbe, hogy segítse a Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán a felkelők ellen küzdő orosz haderőt. Indokolt az óvatosság, hiszen a hadihajóról való le- és felszállás közben egy hónapon belül már két orosz katonai repülőgép zuhant a Földközi-tengerbe a Háárec című újság honlapja szerint.

Hétfőn egy Szu-33-ast ért baleset landolása közben a szíriai partoknál, három hete pedig egy Mig-29-es zuhant felszállás közben a tengerbe, de a pilótáknak mindkétszer sikerült időben katapultálni.

A változások érintenek minden Ciprus, Izrael, és Libanon feletti légi járatot. Tíz polgári repülési útvonalat bizonyos órákban zárnak le, mások használatát pedig hosszú időre megszüntették a hadműveletek miatt.
A jelenlegi korlátozások december 24-én reggel hét óráig lesznek érvényesek.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.