Ilan Eldad izgul – Jön a Vígszínház a Cameribe

Ilan Eldad - fotó: Gordon Eszter

Kern András azt mondta róla, nagyon helyes pali ő. Ért az emberekhez és a lélekhez. Mások is mondják, hogy jó vele dolgozni, mert szereti a színészeit. Felhívtuk, mert Az élet mint olyan Hanoch Levin darabot ő rendezte a Vígszínházban, és most a hét végén kétszer is színpadra rakja Tel-Avivban, a Cameri színházban Kútvölgyi Erzsébettel, Kern Andrással és Márton Andrással.

Ilan Eldad - fotó: Gordon Eszter
Ilan Eldad – fotó: Gordon Eszter

Hogy van?

Egészségileg hála istennek jól. Izgulok, mert minden előadás előtt izgul az ember. Ha nem izgul, akkor valami nincs rendben. Az élet mint olyannal túlvagyunk a 160. előadáson a Vígszínházban. Ma este lesz még egy előadás az izraeli érkezés előtt.

Mennyire vevő a magyar közönség egy izraeli szerző darabjára Budapesten?

Ez sorskérdés, mert a fordítástól is függ a darab sikere. Orbán Eszter fordította angolból, és ebben az esetben Parti Nagy Lajos írta át a szöveget, akivel már azelőtt háromszor dolgoztam. Ő egy zseni. Fordító- és írózseni. Élvezet vele dolgozni. A fordításnak a helyi közönség számára érthető, izgató anyagnak kell lennie, nem pedig olyasminek, amin a néző mondatról mondatra érzi, hogy melyik nyelvből lett fordítva. Ő úgy ültette át Hanoch Levin héber szövegét magyarra, hogy minden egyes mondatra úgy reagál a közönség, mintha az eredeti nyelvet hallaná.

Milyen izraeli darabot Izraelben bemutatni magyar szereplőkkel? Volt már hasonló élménye itt Izraelben?

Még nem. Fordított esetben már van vele tapasztalatom, több izraeli darabot mutattunk be Magyarországon, beleértve Hanoch Levint is. Az élet mint olyant a Cameri színház meghívására mutatjuk be Izraelben, ami azt jelenti, hogy van itt érdeklődés. Hiszem, hogy a magyar színészeknek olyan tehetségük van, hogy ha nem lenne akadály a magyar nyelv, már régen uralhatnák az egész világot.

Kútvölgyi Erzsébet és Kern András útban az Astorka fesztiválra Az élet mint olyannal
Kútvölgyi Erzsébet és Kern András útban az Astorka fesztiválra Az élet mint olyannal

Milyen a Cameri színházzal dolgozni?

Évek óta megvan a közös gondolatunk és munkánk. A Cameri egy európai vonalú nagyszínház. Szakmai és emberi vonalon is nagyon jó a Camerivel dolgozni.

A Habima színházban is megy jelenleg egy kétszemélyes darabja.

Igen! A Vénusz nercben!

Ilan Eldad, fotó: Habima színház
Ilan Eldad – fotó: Habima színház

Tervez filmet rendezni a közeljövőben?

Sose lehet tudni előre. Az utolsó filmemet 1983-ban mutattuk be, de televíziós és dokumentumfilmeket azóta is rendeztek. A filmkészítés az eredeti szakmám, de az utóbbi tíz évben főleg színházzal foglalkoztam. A film és a színház is a szerelmem. Mindkettő tanul és tanít a másiktól, a másiknak. A leggyümölcsözőbb, ha a színházi tempó tapasztalja a film vágás tempóját.

Az élet mint olyan egy krízisben lévő házasságról szól. Hogyan tekint ön a házasságra?

46 éve ugyanaz a feleségem és én vagyok neki a férje. Mindketten a szakmában vagyunk. Ez válasz a kérdésére?

Abszolút! De volt-e olyan, hogy a francba kívánta a házasságot?

Dehogy! Drámai szempontból nem volt kilengés kettőnk közt.

Végre itt az alkalom Kern Andrást elmagyarázni az izraelieknek!

Ilan Eldad Szabadkán született. Korai színházi tapasztalatait nagyapja Lloyd nevű kávéházának függönye mögött szerezte. 13 évesen koncentrációs és munkatáborokban szervezett irodalmi esteket. A háború után visszatért Szabadkára, később Belgrádba költözött és az Avala Filmgyárban helyezkedett el, itt sajátította el a filmkészítés alapjait. 1948-ban választotta Izraelt a hazájának.

Az élet mint olyan bemutatója a tel-avivi Cameri színházban december 16-án, pénteken 12 órakor és 17-én, szombaton 20 órakor lesz. Jegyek a www.cameri.co.il oldalon, vagy az 1700 707 990-es telefonszámon vásárolhatók. Az előadás magyar nyelvű, héber feliratozással.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.