Netanjahu megkerüli a hadsereget és elhallgattatja a médiát

Benjámin Neranjahu fotó: wikipédia

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a jogi fékek és ellensúlyok izraeli rendszerének összeomlása után a hadsereg vezérkara és szabad média ellen küzd – állítja a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerkesztőségi cikkében.

A Nahum Barnea jegyezte írás szerint Netanjahu “veszélyessé” vált, mert összeomlott az őt “stabilizáló” fékek és ellensúlyok rendszere, s pártja, a Likud sem pártként működik már, hanem “a jobboldali választók legőrültebb, legradikálisabb részéért versengő Facebook-bejegyzések gyűjteményeként”.

Az ellenzék eltűnt, éppen akkora a jelentősége, mint Recep Tayyip Erdogan elnök Törökországában az ottani parlamenti ellenzéknek – vélekedik az újságíró. Csak két fék maradt a rendszerben: a hadsereg vezérkara és a szabad média – írta a portál.

Benjámin Netanjahu a tábornokok szembenállásától tartva megkerüli őket, miként a vezérkar javaslatával szemben az új hadihajók és tengeralattjárók vásárlásakor tette néhány hónappal ezelőtt. Az izraeli katonai vezetés és az amerikai védelmi minisztérium is ellenzi az Iránnal kötött nukleáris egyezmény felmondását, mégis elképzelhető, hogy az izraeli kormányfő, aki mindig ellene volt a megállapodásnak, megkéri (a januárban hivatalba lépő) Donald Trump új amerikai elnököt februári találkozójukon, hogy vizsgálja felül a megállapodást.

Izraelnek nincs alkotmánya, az Izrael földjén az utóbbi száz évben letelepedett zsidók, majd az Izrael állami törvényei által lefektetett szabályok biztosítják a média szabadságát, de ezeket a médiáért felelős miniszteri tárcát magánál tartó Benjámin Netanjahu az utóbbi időben megpróbálja megváltoztatni Nahum Barnea szerint.

A kormányt és a kormányfőt eddig szabadon bíráló kettes és tízes kereskedelmi tévécsatornákkal szemben számos új csatorna engedélyezésével harcol, mert a számtalan csatornára felosztott piac szereplőinek már nem lesz anyagi lehetősége igényes oknyomozó hírműsorok elkészítésére. Helyette a Ynet cikke szerint bulvárhírek, vetélkedők és vallási műsorok lesznek.

Az új médiapolitika célja, hogy gazdasági eszközökkel elhallgattassa a kritikus hangokat – állítja a ynet. Ehhez fegyverként szolgál az utca népének e kritikus hangok ellen felkorbácsolt hangulata, valamint a szabad újságok szerzői ellen uszító internetes ,,gengszterek”. Mindennek halálos következményei lesznek – jósolja a tekintélyes izraeli újságíró a yneten.

Az utóbbi időkben elszaporodtak a média szabadságát és a demokráciát féltő írások az izraeli lapokban. Múlt héten Cví Barel a Háárec című újságban arról írt, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök saját Facebook-oldalán egyre élesebb személyes támadásokat intézett egy őt például a tengeralattjáró-ügyben leleplező újságíró, Raviv Drucker ellen.

Az interneten folyó megbélyegzések nyomán a közvélemény jelentős része gyűlöletet érez a média iránt, az újságírókat kollektíven és egyénileg is a nép ellenségeinek tekinti. Ezért több politikus és médiaszakember testőr alkalmazását sürgette Raviv Drucker védelmében a kormányfő interneten feltüzelt híveinek esetleges fizikai támadásai ellen.

MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.