Az Európai Unió elítéli az izraeli telepekről elfogadott új törvényt

300
Federica Mogherini EU
Federica Mogherini - fotó: European External Action Service / Flickr

Az Európai Unió elítéli az izraeli telepekről elfogadott új törvényt, amely e szervezet szerint veszélyes határt lép át azzal, hogy legalizálja a megszállt palesztin területeken található magánterületek lefoglalását – jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatában kedden Brüsszelben.

Mogherini hangsúlyozta: az új jogszabály ellentétes az izraeli kormányok korábbi kötelezettségvállalásaival és a nemzetközi joggal. Hatályba lépése esetén még jobban bebetonozza az egyállami létet, a jogi egyenlőtlenséget, az állandó megszállást és az örökös konfliktust.

Arra emlékeztetett, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa által nemrég elfogadott határozat illegálisnak, nemzetközi jogba ütközőnek mondta ki a megszállt palesztin terülteken létesített izraeli telepeket.

Az Európai Unió ezért arra szólítja fel az izraeli vezetést, hogy tartózkodjon a törvény végrehajtásától, amely akadályt jelent és veszélyezteti a béke megteremtésének kilátásait, valamint tovább növeli a felszültséget – jelentette ki.

Hozzátette, az unió továbbra is elkötelezett a kétállami (Izrael mellett a palesztin államon alapuló) békés megoldás lehetősége mellett a kölcsönös bizalom helyreállítása, illetve a közvetlen és érdemi tárgyalások feltételeinek megteremtése érdekében.

Az izraeli parlament kedd hajnalban fogadta el azt a törvényt, amely visszamenőleg jogszerűnek nyilvánítja mintegy négyezer, palesztin magánterületen lévő ciszjordániai telepesotthon felépítését.

Az új törvény – annak támogatói szerint – megvédi majd a telepeseket a birtokelperléstől az olyan törvénytelenül létrehozott ciszjordániai zsidó telepesfalvakban, mint a múlt héten kiürített Amóna. A keddre virradóra elfogadott jogszabály felhatalmazza azizraeli államot olyan palesztin magánterületek kártérítés fejében történő kisajátítására, amelyeken izraeliek engedély nélkül építettek a megszállva tartott Ciszjordániában.

FORRÁSMTI