Trump szerint a telepesek építkezései mégsem tesznek jót a palesztinokkal kötendő békének

Donald Trump
Donald Trump - fotó: Gage Skidmore / Wikipédia

Nem kedvez a békének, ha Izrael telepeket épít az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban elfoglalt területeken – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök abban az interjúban, amely pénteken jelent meg a Jiszráél Hajom című izraeli lapban.

“Kevés terület maradt (Ciszjordániában), és még kevesebb marad minden alkalommal, amikor egy telep miatt földterületet vesznek el belőle. Nem gondolom, hogy a telepek fejlesztése jót tesz a békének, de minden lehetőséget megvizsgálunk”- hangsúlyozta Donald Trump az izraeli kormányfőt támogató, ingyenes újságnak adott interjúban néhány nappal azelőtt, hogy Washingtonban fogadja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.
Trump a kampányban még kiállt Izrael telepespolitikája mellett, ami miatt az izraeli jobboldal üdvözölte elnökké választását.

Az elmúlt nyolc évben Barack Obama előző amerikai elnök és kormánya számos alkalommal elítélte a telepépítéseket, és az izraeli kormány felháborodott, amiért az Egyesült Államok tavaly novemberben nem vétózta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozatot, amely elítéli az izraeli telepépítéseket Ciszjordániában.

Trump az interjúban derűlátóan nyilatkozik a béketeremtéssel kapcsolatban; világossá teszi, hogy környezetében sokan lehetetlennek tartják az izraeli-palesztin békekötést, de szerinte el lehet, és el kell érni a megállapodást.

“Azt akarom, hogy Izrael észszerűen viselkedjen a békefolyamat ügyében, s oly sok év után eljöjjön a béke. Talán lehetséges lesz egy izraeli-palesztin békénél nagyobb béke is. Azt szeretném, ha mindkét fél észszerűen viselkedne, és van rá esély”- fejtette ki az amerikai elnök az izraeli lapnak.

Donald Trump ugyanakkor nem adott egyértelmű választ az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének ügyében, noha választási kampányában ezt ígérte. Csak annyit mondott, hogy nagyon komolyan gondolkozik ezen a kérdésen.

“Izraelt sokszor bírálták már, és sok nehézséget kellett kiállnia, elnökségem alatt nem kívánom elítélni. Nagyon jól megértem, és nagyra tartom Izraelt”- szögezi le Trump.
Az interjút egy nappal azután közölték, hogy Sheldon Adelson kaszinómágnás, a Jiszráél Hajom amerikai tulajdonosa, Benjámin Netanjahu támogatója és patrónusa együtt vacsorázott a Fehér Házban Trumppal. Adelson húszmillió dollárral támogatta Donald Trump elnökválasztási kampányát.