Van mit bontani az üvegplafonon az izraeli helyi politikában (is)

Nők és férfiak aránya az izraeli helyi politikában

A női részvétel aránya a jelenlegi izraeli politikai életben még sajnos koránt sem kielégítő. Ez derül ki egy, a napokban a WePower Alapítvány (női politikai egyenlőség elősegítéséért működő izraeli civilszervezet) által közzétett éves összefoglalóból, amely ezúttal a helyi önkormányzatokban vizsgálja a nők részvételét.

A 2016-os évre készített index kimutatja, hogy a városi önkormányzatok vezetőinek mindössze 2%-a nő. Összesen 6 nő tölt be polgármesteri tisztséget. (Izraelben a helyi önkormányzatok vezetőit közvetlenül választják.)

A helyi önkormányzati irodák vezetőinek mindössze 12%-a nő, az önkormányzati tulajdonú vállalatokat ügyvezetőinél ez az átlag 15%. Az önkormányzati tulajdonú vállalatok igazgatói tanácsában 19%-os a női részvétel. A törvényben előírt önkormányzati tisztségviselők közül (jogtanácsos, pénzügyi ellenőr stb.) átlagosan mindössze 19% a nő.

A képviselő testületekben átlagosan 13% a nők aránya az izraeli településeken. Miközben a városokban ez az arány 16%, kisebb településeken 10%, a regionális önkormányzatokban 13%.

Az adatok azt mutatják, hogy kizárólag Mitzpe Ramon településen van többségi női részvétel az önkormányzati testületben (56%), Raananában (47%), Kfar Vradim és Givataim városaiban közel 40%. A nagyobb városokban ez az arány: Beer Sheva 30%, Haifa 28%, Tel Aviv 27%, Jeruzsálemben mindössze 16%. A többségben vallásosok lakta Bnei Brakban például egyetlen nőt sem választottak be az önkormányzati testületbe.

- Hirdetés -

Liel Even-Zohar, a WePower alapítvány ügyvezetője így értékelte a helyzetet: „Az önkormányzati nemek szerinti index nagyon szomorú képet fest a nők politikai képviseletét tekintve a helyi szintű döntéshozatal területén. Majdnem száz önkormányzati testület és hivatal működik női képviselet nélkül. Ez a helyzet szégyennel kell, hogy eltöltsön mindannyiunkat itt Izraelben, férfiakat és nőket egyaránt.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.