Ezek az izraeli technológiai cégek nagyot kaszáltak – az ICQ-tól a Mobileye-ig

A legfrissebb hírek szerint az Intel 15 milliárd dollárért megvásárolja az önvezetőautó-technológiákkal foglalkozó, izraeli alapítású Mobileye céget. A Mobileye-tranzakció az izraeli technológiai szektor eddigi legnagyobb összegű vállalatfelvásárlása, de az innováció és startup területén az elmúlt két évtizedben számos izraeli startup cég alapítóinak sikerült milliókért értékesítenie vállalkozását. Emlékeztető arról, melyek voltak eddig a legnagyobb izraeli exitek, és hol tartanak ma ezek a cégek.

1998 – A Mirabilist 407 millió dollárért felvásárolja az AOL

Ma már nem sokan használják ezt az üzenetküldő rendszert, de az 1996-ban piacra dobott ICQ az üzenőszoftver-őrület első és legfontosabb szereplője volt. Az izraeli székhelyű Mirabilis cég által kifejlesztett csevegőprogramot a cégalapítás után két évvel, több millió felhasználóval 407 millió dollárért vásárolta meg az AOL, ez az összeg akkor rekordméretűnek számított az izraeli high-tech piacon.

2000 – A Chromatisért 4,7 milliárdot fizet a Lucent

Az amerikai Lucent Technologies 4,7 milliárd dollárért megvásárolta az izraeli Chromatis technológiai vállalatot, amely főleg optikai szálak kutatásával és fejlesztésével foglalkozott. Ez az összeg abban az időben kiemelkedően magasnak számított a szakmában. A Petah Tikva-i székhelyű Chromatis cég, melyet 1998-ban alapított Orni Petruska és Rafi Gidron, úttörő szerepet játszott az optikai rendszerek és a városi kommunikációs hálózatok terén. Az eladáskor még 130 dolgozóval működő cég 2001-ben megszűnt.

2006 – A Hewlett-Packard felvásárolja a Mercuryt

Csúcstranzakciónak számított 2006-ban, amikor az HP 4,5 milliárd dollárért felvásárolta az izraeli Mercury céget. A Mercuryt 1989-ben alapította Leo Feingold Izraelben, egy családi ház spájzában. Az első két évben a cég hardverteszteléssel foglalkozott, később átállt a szoftvertesztelésre, ez utóbbit óriási sikerrel űzte. Miután a céget felvásárolták, beleolvadt az HP vállalataiba és termékeiket ma is azon keresztül értékesíti.

2012 – Az NDS-t eladják a Cisconak

2012 júliusában írták alá azt az üzletet, amelyben a jeruzsálemi NDS cég részvényeit 5,5 milliárd euróért felvásárolta a Cisco Systems. A jeruzsálemi székhelyű NDS többcsatornás televíziószolgáltatók részére fejlesztett ki szoftvereket. Az NDS-t a rehovoti Weizmann Intézetben alapították, és bár a tranzakció idején nagyrészt Angliában működött, a vállalat az elmúlt években is fenntartott egy fejlesztési központot Jeruzsálemben, közel 1500 alkalmazottal. A cég ma a Cisco keretein belül működik, de Jasper Andersen, a Cisco alelnöke egy nyilatkozatában hangsúlyozta: „Elköteleztük magunkat arra, hogy továbbra is jelen legyünk Izraelben, ahol csodálatos emberek élnek.”

2013 – A Google 1,1 milliárd dollárt ad a Waze-ért

Hosszas tárgyalások és várakozás után 2013 júniusában a Google bejelentette, hogy felvásárolta az izraeli alapítású, ingyenes GPS alapú navigációs szoftvert kifejlesztő Waze céget. Az applikációért kifizetett 1,1 milliárd dollár akkor rekordösszegnek számított. A Waze céget 2009-ben Izraelben alapították, itt vezette be először a ma is ismert és használt applikációját, amelynek hónapokon belül már 16 ezer helyi felhasználója volt. A cég vezérigazgatójának, Noam Bardinnek az elmúlt hónapban kiadott nyilatkozata szerint a Waze alkalmazást ma közel 80 millió ember használja rendszeresen a világon – ebből 2,7 millióan itt Izraelben. Ma a Waze 320 dolgozót foglalkoztat, ebből 200-at izraeli irodájukban.

2016 – A Playtika 4,4 milliárd dollárért a kínaiaké

A kínai Giant vállalatkonszern 2016 júliusában 4,4 milliárd dollárt adott – készpénzben – a mobiljáték-piac egyik legnagyobb, közösségi szerencsejátékokat fejlesztő izraeli cégéért. A több mint 1300 dolgozót foglalkoztató Playtikát 2010-ben alapította két izraeli vállalkozó, Robert Antokol és Uri Sahak. Ma a cégnek kilenc országban van irodája, központja az Izraeli Herzlia városában működik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.