A Hamász videoüzenetben fenyegette meg Izrael biztonsági vezetőit

A Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász rövid videoüzenetben megfenyegette Izrael biztonsági vezetőit, köztük Avigdor Liberman védelmi minisztert és Gadi Ejzenkot vezérkari főnököt, bosszút ígérve Mázen Fakha Hamász-vezető múlt pénteki meggyilkolásáért – jelentette az izraeli média csütörtökön.

A Hamász-közeli Seháb hírügynökség tette közzé elsőként a fenyegető videoüzenetet, amelyben célkeresztben látható Liberman és Ejzenkot, valamint Nadav Argaman, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat vezetője, Joszi Kohen, a külföldi hírszerző szevezet, a Moszad igazgatója, Aviv Kochavi, a katonai hírszerzés volt főnöke, Gilád Erdan belbiztonsági miniszter, és David Zini tábornok, az Óz nevű kommandós egység parancsnoka.

A fenyegető üzenetben a Hamász megtorlást ígér Mázen Fakha meggyilkolása miatt. Izrael nem ismerte el, hogy emberi likvidálták Fakhát, de a Hamász a zsidó államot vádolja a gyilkossággal.

Fakhát az otthona előtt lőtték agyon pénteken a Gázai övezetben. Az al-Hajat pánarab hírlap szerint támadói a tenger felől érkeztek, majd arra is távoztak gyilkosság után.

Az izraeli katonai rádió vasárnap arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg küldöttei korábban több alkalommal is felkeresték Fakha Ciszjordániában élő apját, és arra kérték, bírja rá fiát Izrael-ellenes tevékenységének abbahagyására, és meg is fenyegették a férfit, hogy az izraeli biztonsági erők “karja messzire elér”. Izrael szerint Mázen Fakha Ciszjordániából végrehajtott merényleteket szervezett Izrael ellen.