Pecha Kucha

6 perc 40 másodperc

Ezen a hétvégén ünnepli az izraeli Pecha Kucha tízéves fennállását. A Japánból behozott formátumnak kemény szabálya van: az eseményen résztvevő minden művésznek és alkotónak pontosan hat perc és negyven másodperc áll rendelkezésére, hogy bemutassa alkotását. Az esemény évről évre egyre növekvő sikernek örvend, így nagyon gyorsan elfogynak a jegyek. Pecha Kucha a világ közel 1000 városában működik, de a tel-avivi közülük a legnagyobb.

Míg életünkben és a nagyvilágban is minden változik, a Pecha Kucha egyfajta archimédeszi pont marad, az előadók szinte vallásos tisztelettel hódolnak a formátum istenének hat perce és negyven másodperce előtt. Az évek folyamán a formátum használata tovább mélyült. Míg a múltban leginkább művészek beszéltek a munkájukról, ma egyre több – kimondottan a Pecha Kucha számára készített – performatív fellépéssel rukkolnak elő.

A megszabott idő természetesen néha túl rövidnek, vagy túl hosszúnak tűnhet. A formátum megköveteli az előadóktól, hogy a lényegre törjenek és pontosak legyenek. Az alkotóművészek feladata, hogy megspórolva a bevezetőt, a szabadkozást, az elnézéskérést és a köszönetnyilvánítást, a lehető legpontosabban és legtisztábban érintsék meg a lényegi tartalmat.

A most hétvégén megtartandó előadáson kilenc előadó fog részt venni, köztük a „Tiny Fingers” együttes, a “Kaet” (Most) vallásos táncegyüttes és a Yoav Shtibelman – Uri Loten animátor-páros.

Az estnek az izraeli Pecha Kuchát megalapító Anat Safran és Itay Mautner lesznek a kurátorai és házigazdái.

Pecha Kucha. Tel-Aviv Héjchál Hatarbut. Csütörtök: 19:30 -22:15, péntek: 12:00 és 14: 30, ára: 40 sékel.

Részletek >>