Szataf Jeruzsálemhez közel, az Eitan hegy lejtőin fekszik, a Szorek folyó felett. Nem véletlen, hogy roppant kedvelt hétvégi kirándulóhely, és ha elég korán felkerekedsz, a parkoló büféjében mindjárt egy dzsahnunnal indíthatod a túrát.

A természetvédelmi park maga több útvonalon is megközelíthető, leparkolhatsz Tzuba közelében és egy hosszabb gyalogösvényen leereszkedhetsz, vagy egy másik autóúton keresztül egészen a kiépített víztározó medencékig eljuthatsz. Ez mindenképpen ajánlott, ha kis gyerekekkel tervezzük a kirándulást.

És ezzel már sikerült is elárulni, hogy a park egyik fő látványossága a két medence, amiben a Szataf illetve a Bikura forrásvizét gyűjtik egybe. Magát a forrást egy barlangban elrejtve találjuk meg, ahonnan egy mesterségesen kiépített alagút vezeti a vizet az egyébként 180 köbméteres medencébe. Az alagút átjárható, gyerekek tavasszal és nyáron imádnak benne pancsolni, különös izgalmakat rejt, ha a telefonunkat is magukkal viszik, hogy legyen mivel világítaniuk.

A park másik fő jellegzetessége, hogy az ősi izraeliták által gyakorolt földművességet kívánja megőrizni és bemutatni. Ha a hosszabb gyalogösvényt választjuk, akkor a mai napig gondosan megőrzött teraszok, szőlőskertek, olajfaligetek  mellett ereszkedhetünk le. Különösen jó látni a gyermekkori emlékeket felvillantó kis konyhakerteket a források közelében, ez az úgy nevezett Bustanoff projekt. Itt a KKL-JNF engedélyével mindenki művelhet egy kis sarkot, aki eléggé lelkes és kitartó.

A túra még egyéb látnivalókat is tartogatt: egy arab falu romjait, amely egykor az IDF 101-es egységének kiképzőhelye volt, kilátókat, olajpréseket, kőrézkori időből származó település nyomait (magyarul nagyon régi), és rengeteg gyönyörűséges virágot.

Mi a Szataf-túra előnye? Hogy ingyenes, és öt különböző útvonal közül választhatsz, némelyik körkörös, némelyik nem, némelyik könnyebb, némelyik nehezebb, de alapvetően egy nagyon kellemes és gyermekbarát hely.

Csak zárójelben, valószínűleg a pészachi ünnepek alatt Jeruzsálem lakosságának 85%-a látogat el oda, de grillsütés nem megengedett a parkon belül!

Terület: Jeruzsálemi-hegység
Útvonal típusa: nem körkörös
Kiindulópont: a Szataf alsó részének parkolójából
Végpont: az Even Szapir mosáv bejárata
A belépés díjtalan
Legjobb évszak: egész évben
Nehézség: könnyű
“Nedves” útvonal 
Gyermekek számára is alkalmas
A túra hossza: 4 óra (4 kilométer)
Busz: a 153-as vonal Mevaszeret Cion és Tzuva között

Fotók: Grünhut Éva

A szerző izraeli idegenvezető >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

SZERZŐGrünhut Éva izraeli idegenvezető