Égő kovászos, lángoló luláv

Jeruzsálem is készülődik Fotó: Bódi Géza

Utolsó fázisába ért a hetek óta tartó ünnepi készülődés. A hivatalok, kórházak és egyéb közintézmények már napokkal korábban megszabadultak minden kovászostól. Tegnap este már a boltok polcain sem maradt pékáru, a peszachra nem kóser egyéb termékek polcai letakarva, eladva – akciósan, átmenetileg. A kasrutra nem adó polgárok már egy hétre betárazták magukat kenyérrel és egyéb chomeccal, de az arab pékségeknek így is megnő a forgalma az ünnep alatt.

Ma reggel a peszachi nagytakarítás az otthonokban is befejeződik. Jeruzsálemben tele a levegő a maradék morzsákat égető tüzek füstjével. Égett műanyag szaga száll a szélben: ég a chomec, néhol bizony zacskóstul, biztos ami biztos. Ilyenkor  hagyományosan tűzre kerül a szukkotkor vett lulav is.

Ég veled lulav!

Chag szameach!

Fotó: Bódi Géza

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.