Először neveztek ki nőt kádinak Izraelben

Hana Khatib - Fotó: Igazságügy minisztérium

Izraelben először neveztek ki női bírót – kádit – az országban működő muzulmán sária törvényszékre. Hana Khatib kinevezéséről szerdán egyhangúan döntött az arra illetékes bizottság, melynek élén az izraeli törvények szerint az igazságügy miniszter áll.

Khatib a felső-galileai Tamra városából származik, családjogász és mediátor.

Izraelben a sária bíróságok illetékesek a muszlim polgárok személyi státuszát érintő ügyekben, azon belül is a házasságkötés, a válás, a tartásdíj, az öröklés, a gyermekelhelyezés és az öröklés kérdéseiben.

A hagyományos sária bíróságok működését – a zsidó, a drúz és a keresztény közösségek bírói intézményeihez hasonlóan Izrael Állama az állam alapításakor elismerte, és azok a mai napig a Brit Mandátum területén működő vallási bírósági rendszer alapján, egy 1922-es brit királyi rendelet szerint működnek.

A muszlim sária bíróságok személyi jogi ügyekben – házasságkötés és válás – kizárólagos hatáskörrel rendelkeznek a muszlim vallású állampolgárok ügyeiben. Családi vagyonjogi ügyekben csak a felek döntése szerint illetékesek, amennyiben azok közösen vagy akár az egyik fél választása alapján nem az állami családjogi bírósághoz, hanem a sária törvényszékhez fordulnak.

Izraelben 9 helyi szintű sária bíróság és egy fellebbviteli bíróság tevékenykedik. A sária bíróságok döntéseibe csak kivételes esetekben – hatáskör túllépés vagy súlyos méltánytalanság esetén – avatkozik be az Izraeli Legfelsőbb Bíróság.

Nagyon kevés a női kádik száma a világon. A Palesztin Hatóságok területén működő sária bíróságokon ma két nő lát el ilyen bírói tisztséget.

Ayelet Saked igazságügy miniszter asszony a jobboldali Zsidó Otthon (haBait haJehudi) párt képviselője baráti lelkesedéssel üdvözölte, hogy muzulmán nőt neveztek ki kádinak, ennek szerinte „már régen meg kellett volna történni. Nagyon örülök ennek a kinevezésnek, és remélem, ezt az első kinevezést a többi is követi majd” – tette hozzá a nyilatkozatában Saked.

Az „Abraham” Alap, egy arab-zsidó együttélésért dolgozó izraeli nonprofit szervezet nyilatkozta szerint: „Egy muszlim nő kinevezése erre a fontos tisztségre történelmi lépés, amely annak a jele, hogy arab nők is törekednek vezetői pozíciókba kerülni.”

Khatib a jövő héten tesz bírói esküt Izrael államelnöke, Reuven Rivlin előtt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHáárec, The Times of Israel