Aki feltöri ezt a kódot – jelentkezhet az izraeli elhárításhoz

A Shin Bet cyber feladványa

Nem kevesebb, mint 60 ezer izraeli próbálta megfejteni ezt a feladványt, amelyet a Sin Bet – az izraeli biztonsági elhárítás hivatala – tett közzé annak a kampánynak a részeként, amelyben a cyber-egységükbe toboroznak tehetséges, új munkaerőt.

Közülük mindössze 20 embernek sikerült megfejteni a teljes feladatsort, a kutatási feladvány mindhárom fokozatát pedig csak hárman voltak képesek teljesíteni.

Tavaly az izraeli titkosszolgálat, a Moszad is hasonló eszközzel keresett munkaerőt a különleges műveletek osztályára, amikor Izrael függetlenségének napján cyberfeladványt tett közzé. Akkor kevesebben próbálkoztak meg a megadott kód feltörésével: a közel 25 ezer résztvevő közül csak néhánynak sikerült megfejteni a kiírt feladatot.

A Sin Bet feladványa tehát sikeresebb volt, és lényegesen kevesebben oldották meg. Ennek az volt az oka, hogy egy öt „cyberzseniből” összeállított csapat levonta a tanulságokat a Moszad feladványából, és egy annál nehezebb kódot dolgoztak ki. Az általuk kiépített feladványsor fokozatosan nehezül úgy, hogy az első lépéseket még aránylag könnyen megoldhatja a jelentkező, de az a végére iszonyatosan megnehezül. A Sin Bet feladványáról állítólag nagyon sok matematikus fórumon értekeztek a világhálón is.

Azok a kiváló elmék, akiknek sikerült végül feltörni az izraeli elhárítási hivatal által közzétett kódot, most pályázhatnak azoknak az elit munkahelyeknek az egyikére, amelyeket a Sin Bet kínál az élvonalbeli, fejlett technológiák kidolgozása és alkalmazása terén.

A Sin Bet vadonatúj weboldalt is avatott, ahol szintén újonnan készített kampányfilmekkel mutatják be a szervezet működését a nagyközönség számára is. Ezt eddig több, mint 200 ezren nézték meg. A technológiai egységről készült klip itt látható:

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet