A Győzelem napja – День Победы

A Győzelem napja / (screenshot)

Május 9-én sokak számára talán meglepő jelenséggel találkozhattunk Izrael városaiban. Idős emberek vonultak fel büszkén, egyenruhába öltözve, medáliákkal és hősi kitüntetésekkel. Ők a veteránok, a második világháború hősei, a Vörös Hadsereg harcosai. Számukra május 9. az év egyik legfontosabb dátuma, a náci Németországon aratott győzelem napja, orosz nevén День Победы.

Pár dolog, amit érdemes tudni erről a napról (a napjainkban születő “KAN”, az Izraeli Műsorszóró Társaság filmje):

A világ nagy részén május 8-ra teszik a győzelem napját, arra a napra, amikor életbe lépett a náci Németország megadási megállapodása a szövetségesekkel 1945-ben. De Sztálin nem volt elégedett a megállapodás szövegével, és a németektől egy további megadást követelt. Az új megadási megállapodást moszkvai idő szerint éjfél után írták alá. Ezért a Szovjetunióban úgy döntöttek, hogy a győzelem napja május 9. lesz. Másfél hónappal a háború vége után a moszkvai Vörös téren hatalmas katonai parádét tartottak, s azóta a katonai felvonulások május 9. hagyományává váltak a Szovjetunióban, és napjaink Oroszországában.

Mi köze mindennek Izraelhez? A 90-es évekig a második világháborúval kapcsolatban a holokausztra és az államalapításra koncentráltak Izraelben. De a 90-es évek nagy bevándorlása során olyan zsidók ezrei érkeztek ide, akik a Vörös Hadsereg katonái és tisztjei voltak, akik nem csak országukért, de népükért is harcoltak. Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint a Vörös Hadsereg soraiban körülbelül félmillió zsidó harcolt a második világháborúban. Egy részük magas rangban szolgált, központi tisztségekben, mint a tengerészet és a légierő egységeinek parancsnokai, és 305-en elérték a generális és admirális rangfokozatot. A Vörös Hadseregben szolgáló zsidók közül közel 200 ezren – majdnem 40%-uk – halálukat lelték a csatamezőn. 160 ezren kaptak kitüntetéseket és medáliákat. Közülük 131-en megkapták a Szovjetunió Hőse kitüntetést, a legmagasabb háborús kitüntetést, melyet kiemelkedő eredményekért adományoztak.

2000-ben a Kneszet törvénybe foglalta a második világháborús veteránok státuszát, ami szerint az Izraelben élő veteránok háborús tetteikért és hősiességükért elismerésre jogosultak. 2012-ben Izrael kormányának döntése alapján felavatták Netanján a Vörös Hadsereg nácikon aratott győzelmének emlékművét.

Május 9-én a veteránok, kiknek száma évről évre fogy, felvonulnak itt, az izraeli városok utcáin. Ha a jövőben találkoztok velük, szánjatok rá egy percet, lépjetek hozzájuk, fogjatok velük kezet, és kívánjatok nekik C Днeм Победы! Boldog Győzelem napját!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.