Őrjöngenek az izraeli titkosszolgálatok, amiért Trump kiadta a forrásukat az oroszoknak

Donald Trump amerikai elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozója a Fehér Házban - fotó: The White House / Wikipedia

Üvöltözésig fajuló vita alakult ki az izraeli és az amerikai titkosszolgálatok emberei között, amikor leültek, hogy előkészítsék Donald Trump izraeli látogatását.

Az izraeli titkosszolgálat emberei iszonyúan mérgesek, amiért az amerikai elnök a Fehér Házban az izraeli hírszerzés által gyűjtött információkat kotyogott ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek és Szergej Kiszljak nagykövetnek – írja a 444.

A Foreign Policy-nek nyilatkozó egyik tiszt szerint félelmetes, ami történt. Az első kérdésük az volt, hogy „mi folyik itt? Mégis mi ez?” Az izraeliek attól tartanak, hogy az oroszok kiadják a forrásokat Iránnak, és a szivárogtatás akár a források életébe is kerülhet. Ráadásul a forrás elvesztése még az Iszlám Állam elleni amerikai hadműveleteket is veszélyeztetheti. Izrael egyre jobban aggódik amiatt, hogy Oroszország Iránnal együtt támogatja a szír vezetést, és nagy ütemben fejlesztik a kiberháborús képességeiket.

A New York Times írta meg, hogy az orosz miniszterrel és nagykövettel folytatott találkozóján Donald Trump egy ISIS-es terrortámadás tervéről megszerzett hírszerzési információkat ismertethetett, melyek egy része az izraeli hírszerzéstől származott. A lapnak név nélkül nyilatkozó hivatalnok szerint az izraeli fél korábban külön kérte, hogy az USA kezelje érzékenyen ezt az információt. Trump kedd reggel mégis arról írt Twitteren, hogy teljesen jogában állt, hogy megossza a terrorizmus elleni harccal összefüggő információt, és egy „nagyon-nagyon” sikeres találkozó volt ez.

Danny Yatom, a Moszad korábbi vezetője azt mondta, hogy amit Trump tett, súlyos károkat okozhat az izraeliek és az amerikaiak biztonságának. Főleg akkor, ha az információ az irániakhoz is eljut.

- Hirdetés -
- Hirdetés -
FORRÁS Foreign Policy / 444