Palesztin saría-bíró: ramadánkor nincs válás

Ramadán zászlók - fotó: upyernoz / Flickr
Ramadán zászlók - fotó: upyernoz / Flickr

Az idei ramadán idejére megtiltotta a válást a palesztinok iszlám vallásjogon alapuló törvénykezését (saría) vezető bíró a Palesztin Hatóság ellenőrizte területen – értesült vasárnap a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

Mahmúd al-Habas megtiltotta a pénteken kezdődött és egy hónapig tartó iszlám böjti időszak, a ramadán idejére a házasságok felbontását A rendelkezést azzal indokolta, hogy a napkeltétől napnyugtáig maguktól ételt, italt, és még cigarettát is megtagadó hívők elhamarkodott döntéseket hozhatnak, ahogy azt a korábbi évek tapasztalatai mutatták.

“Néhányan gondokat okoznak házastársaiknak, mert nem esznek és nem dohányoznak, és aztán gyors és megfontolatlan döntéseket hoznak” – vélekedett a palesztin vallási szaktekintély.

Az efféle esetek elkerülésére a bírák is csak a böjti hónap befejeztével fognak dönteni a hozzájuk benyújtott válási ügyekben. A Palesztin Hatóság területén és a szintén palesztinok lakta Gázai övezetben 2015-ben mintegy ötvenezer házasságot kötöttek, és nyolcezer válást mondtak ki.

A házasságkötés és a válás az Izraelben és a Palesztin Hatóság területén élő muzulmánok esetében is kizárólag a vallási bíróságok hatáskörébe tartozik.