Történész: Izrael kísérleti atomrobbantást tervezhetett az 1967-es háború előtt

Dimona, az unalmas városka - fotó: wikipedia Takashi Kurita

Izrael sínai-félszigeti kísérleti atomrobbantást tervezhetett az 1967-es háború előtt – állította Avner Cohen történész a Háárec című izraeli újságban a hatnapos háború ötvenedik évfordulóján megjelent írásában. Más szakemberek kételkednek egy ilyen terv létezésében és komolyságában.

Avner Cohen történész Jichák Jákov tábornoknak, az izraeli hadsereg kutatóegysége  egykori vezetőjének visszaemlékezésére hivatkozott a cikkében. A lakott területektől távoli kísérleti robbantást is magában foglaló, állítólagos “Sámson hadműveletről” Jakov egy 1999-ben rögzített felvételen beszélt, amelyet a minap hozott nyilvánosságra a Washingtonban székelő Wilson Központ archívuma.

Az Avner Cohen által szerkesztett szövegben Jichák Jákov egy elrettentő célú, korlátozott hatóerejű nukleáris kísérletről tett említést. “Van egy ellenséged, aki azzal fenyeget, hogy a tengerbe űz, és ezt el is hiszed. Ha meg tudod félemlíteni, akkor megfélemlíted”- indokolta a nyugalmazott tábornok a terv kidolgozását.

A tábornok végszükség esetén bevethető, “ítéletnapi” hadműveletként írta le a tervet, amely a történész szerint inkább egy elméleti lehetőségként merült fel, mintsem valódi, katonai készenléti tervként.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el a Sínai-félszigetet.
Michael Oren izraeli-amerikai történész viszont teljes egészében elutasította ezt a feltételezést, mondván, az általa megvizsgált sok tízezer korabeli dokumentumban nyomát sem látta ennek.

A korszakot szintén kutató Adam Ráz történész is hasonló álláspontra helyezkedett a Háárecben. Szerinte ha volt is efféle ötlet, az nem jutott el Lévi Eskol akkori miniszterelnökig, és egyértelműen nem tekintettek rá operatív, megvalósítható tervként.

Ráz erős fenntartással kezeli Jichák Jákov visszaemlékezését. Szerinte 1967-ben Izraelnek még nem is állt rendelkezésére megfelelő nukleáris eszköz egy esetleges kísérleti robbantáshoz, ráadásul Izrael villámgyors győzelme hatvanhétben fölöslegessé is tette az efféle terveket .

Noha a Sámson tervvel kapcsolatban eltérnek egymástól a történészi vélemények, a háború ötvenedik évfordulóján abban megegyeznek a kutatók, hogy kitörésében kulcsszerepet játszott a Dimonában, a Negev-sivatagban felépített izraeli atomlétesítmény lerombolására tett kísérlet, illetve védelme.

A háború előtt egyiptominak vélt gépek több berepülést hajtottak végre Dimona fölött. Isabella Ginor és Gideon Remez szerzőpáros tíz évvel ezelőtt megjelent kutatása azt állította, hogy valójában szovjet pilóták ültek az egyiptomi felderítő gépekben.

Dimona település mellett, a Negev sivatagban az ötvenes évek végén építették fel az atomlétesítményt, amelyről hosszú ideig azt állították az izraeliek, hogy textilgyár. Dimonában van a két izraeli atomreaktor egyike.

Izrael vezetése arról soha nem adott tájékoztatást, hogy a létesítményben pontosan milyen tevékenység folyik, ezért sokan azt valószínűsítik, hogy ott atomfegyvereket fejlesztenek és gyártanak. Izrael egyes találgatások szerint mintegy 200 nukleáris robbanótöltettel rendelkezik. Ezt a kormány soha nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo