Izraelben jó esély van a hosszú életre

 

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) májusban közzétett jelentése szerint a várható élettartam Izraelben – az egyik legmagasabb a világon, az átlag életkor 82,5 év, ez a világon a nyolcadik legjobb eredmény. A Taub kutató Intézet szerint egy átlag izraeli nagy eséllyel 71,7 éves koráig egészséges és csak az utolsó tíz évében szembesül súlyosabb betegségekkel. Kevésbé biztató, hogy a mai 30-70 közöttiek 9,63 százalékának van esélye arra, hogy szívrohamot kapjon, rákos vagy cukorbeteg legyen és idő előtt meghaljon.

Más egészségügyi indexek esetében jól áll az ország: Izraelben a vakcinázási arány 95-97 százalék között van. Ezt a mostani európai kanyarójárvány kapcsán még inkább örvendetes tény. Az alkohol fogyasztás tekintetében a sor végén kullogunk, de ezért maximum az alkohol gyártók és forgalmazók búsulnak, az egészségügyi szakemberek számára annál értékesebb ez a sereghajtó pozíció.

Nem ilyen fényes a helyzet a dohányzás tekintetében. Az izraeli lakosság több mint egy ötöde dohányzik, a férfiak 31,1 százaléka (ez Európában csupán 25 százalék körül van), míg a nők 15,8 százaléka (ez megfelel az európai átlagnak) rendszeres füstölő. A zsidó és arab lakosság dohányzási szokásai fiatalkorban eltérőek, míg a zsidó középiskolás fiúk már 14,4 százaléka szívja a cigarettát, a lányok csupán 7,1 százaléka. Az arab fiúk 10,6 százaléka dohányos, az arab lányok csupán 0,8 százaléka gyújt rá rendszeresen. A vízipipa azonban mindkét csoport fiataljai számára népszerű, és használata az életkor előrehaladtával nő.

Az Egészségügyi Világszervezet szintén megvizsgálta a súlyos betegségek, köztük a szívroham, az agyvérzés, a rák és a cukorbetegség esélyét a különböző országok 30-70 éves korosztályában. Ebben az indexben Izrael az előkelő ötödik helyen van a világon, 9,3 százalékos halálozási kockázattal. Csak Izlandon, Dél-Koreában, Japánban, Svájcban és Svédország hal meg kevesebb középkorú az ilyen betegségek miatt. Izraelben az elmúlt 20 évben csökkent a szívbetegségek és stroke miatt elhunytak aránya, nőtt viszont a túlsúlyosság és a cukorbetegség okozta mortalitás.

A cikk folytatása >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSOlim magazin