Izraelben is fellépnek a pénzmosás ellen

Az új olék utalásait is megvizsgálják

 

2017. június 26-án minden európai uniós tagországban életbe lépett az a nemzetközi pénzmosás elleni törvény, amely az országok közötti pénzmozgások vizsgálatát és az ezzel kapcsolatos felelősségek nagy részét az utalásban résztvevő bankok hatáskörébe sorolja.

A jövőben számítani lehet arra, hogy amennyiben Izraelből külföldre vagy onnan Izraelbe utalunk a banktisztviselők a szokásosnál több kérdést tesznek fel, sőt egyes esetekben megállítják az utalást vagy zárolják a számlát, amíg a megfelelő igazolásokat be nem szerzi a bankszámla tulajdonosa.

Az új bevándorlók és a kettős állampolgársággal rendelkezők átutalásait a jövőben fokozottabban ellenőrzik. A szigorú vizitáció célja egyrészt az adókerülés kiszűrése, másrészt a terrorizmust támogató pénzcsapok felderítése és elzárása. A Globe című izraeli gazdasági lap több olyan esetről is beszámolt, amikor a bankok jogkörüket messze túllépve, túlbuzgó módon értelmezték a régi/új jogszabályokat ezzel nehezítve meg az ügyfeleik életét. A belső szabályozások szigorodása azt követően vált szinte kényszeressé, hogy több nemzetközi, főleg amerikai bank milliós nagyságrendű bírságot fizetett, adócsalást elősegítő bűnpártolás jogcímen. Az Egyesült Államokba irányuló, illetve onnan érkező pénzeket Izraelben is árgus szemekkel vizsgálják, de az elmúlt hónapokban a nagyságrendekkel kisebb európai pénzmozgások is górcső alá kerültek.

A Discount bank egy másfél évvel ezelőtt alijázott ügyfele számláját zárolta, amíg nem sikerült igazolnia, hogy a bevándorláskor hozott pénzét Olaszországban leadózta. A Bank Hapoalim egyik orosz ügyfele ennél rosszabbul járt, ugyanis a beszerzett adóigazolását azért nem fogadta el a bank, mert az azt ellenjegyző orosz ügyvédi iroda nem szerepelt a bank által elismert TOP 500-as listában.

A cikk folytatása >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSOlim magazin